Az előző cikk remélem, sokaknak kedvet csinált, hogy kertünk és vázánk díszítésén kívül a konyhában is kipróbáljuk a körülöttünk levő csodaszép virágokat.
Tehát folytatódjon a lista újabb finomságokkal:
- Körömvirág (Calendula officinalis) – Csak a szirma használható (a pollen allergiát okozhat), levesbe, fűszervajba, joghurtba, salátákba, színezéshez és süteményekbe is bátran próbáljuk ki.
- Levendula (Lavandula) – Szörp, levesbetét, levendulás cukor, és díszítés is készülhet a virágból.
- Napraforgó (Helianthus annuus) – Tehetjük salátába, köretbe, pizzára.
- Orgona (Syringa vulgaris) – Kerülhet a gyümölcssalátába, és szép színe miatt díszítésre is kiváló.
- Pitypang, gyermekláncfű (Taraxacum officinale) – Kesernyés az íze, de salátába, fűszervajba, pizzára, túrókrémbe tehetünk belőle.
- Rózsa (Rosa spp.) – Készülhet belőle szörp, zselén, mártás, de kandírozva süteményekhez is ajánlott.
- Salátaboglárka (Ranunculus ficaria) – Salátákba tehetjük, levelével együtt.
- Sarkantyúka, sarkantyúvirág (Tropaeolum majus) – Szintén kiváló lehet a salátákba.
- Sásliliom (Hemerocallis) – Salátákhoz, a virág tölthető, mint a töké, a bimbó párolva köretként fogyasztható.
- Szegfű (Dianthus) – Szegfűszeg ízű, és kiváló a süteményekbe használva.
- Tök (Cucurbita) virág – Megtölthetjük, vagy akár palacsintatésztában kisüthetjük.
- Tulipán (Tulipa) (csak a szirmok, a pollen allergiát okozhat) – Kicsit uborka ízű. Tehetjük salátába, ropogtathatjuk nassolni valóként is.
- Zsálya (Salvia officinalis) – Erős aromás ízű, salátákba, köretekhez, mártásokhoz hozzáadva fogyaszthatjuk.
Pár recept ötlet:
Nyári virágsaláta
Egy tálnyi vegyes zöldsalátához adjunk 1 marék tisztított vegyes, ehető virágot (pl. snidling-, ibolya- vagy körömvirágot), 1-2 evőkanál vágott mentalevelet és snidlinget. Olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Virágos fűszervaj
Lágyítsunk meg 100 g – lehetőleg natúr – vajat, úgy, hogy könnyen keverhető legyen, majd keverjünk hozzá 1-2 ek apróra vágott, előzetesen megmosott és megszárított virágot. Alaposan keverjük össze, majd formába öntve hűtőben megszilárdítjuk. A keverékhez tetszés szerint sót, borsot, snidlinget is keverhetünk.
Virág-cukrok
A vaníliás cukorhoz hasonlóan más virágokkal is készíthetünk aromás cukrot, amivel különleges ízt adhatunk édességeinknek. Inkább édeskés, erős aromájú virágokat használjunk: levendula, orgona, rózsa, ibolya stb.
Egy tiszta üveget töltsünk meg egy réteg cukorral, szórjunk rá egy marék virágszirmot, majd ismét egy réteg cukrot, így rétegezzük, míg van hely az üvegben. Felülre cukor kerüljön. Zárjuk le az üveget és rázzuk össze alaposan, majd sötét, hűvös helyen tároljuk. Pár hét múlva már használható, ha tovább érleljük, annál aromásabb lesz.
Virágszirmos túrókrém
Hozzávalók: 40 dkg tehéntúró, csipetnyi tengeri só, 4 evőkanál virágméz, 2 csepp rózsaolaj, fél citrom leve, rózsa, szegfű, ibolya-szirmok metéltre vágva, fajtánként 2-3 dkg.
A szirmokat megmossuk, lecsöpögtetjük, majd belekeverjük a túróba, hozzáadjuk az ízesítő anyagokat. Kb. 15 percig pihentetjük a hűtőben. Enyhén édes, kellemes körözöttet kapunk, melyet pirítóssal is fogyaszthatunk, de piskótatésztába is beletölthetjük.