Egy kedves barátnőmtől kaptam a tippet, hogy nem is sejtjük mennyi olyan csodálatos virágokkal vagyunk körülvéve, amik ráadásul ehetőek is.
Rengeteg felhasználási lehetőségnek csak a képzelet szabhat határt.
- Készíthetünk belőlük zseléket, lekvárokat, szörpöket.
- Illatosíthatunk vagy színezhetünk vele cukrot, mézet.
- Megszárítva és porrá őrölve aromaként használhatjuk süteményekbe, krémekbe, melyekben ezek az élénk színű virágok természetes ételszínezőként is funkcionálhatnak.
- Kiváló a fagylaltokba vagy joghurtokba keverve, és nem csak frissen, hanem kandírozva is díszíthetünk velük tortakákát, pudingokat.
- Jégkockába lefagyasztva később hideg limonádét, jeges teát készíthetünk belőlük, de frissen felhasználva kiváló üdítő ital is készülhet a szirmokból.
- Akadnak olyan virágok, melyeket palacsintatésztába mártva kisüthetünk, némelyeket meg is tölthetünk és kiránthatunk.
- Különleges és nagyszerű díszítőelemévé válhat a tányérnak, például salátáknak, leveseknek, köreteknek, és akár pizzának is.
A virágokkal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy nem minden virág ehető! Csak olyan virágokat fogyasszunk el, amiknél biztosak vagyunk benne, hogy nem lettek permetezve, ismerjük származásukat. A forgalmas utak mentén nyíló szennyezett virágok nem alkalmasak a fogyasztásra, és virágboltban vett virágokat se fogyasszunk.
Csak a kinyílt, friss virágot szedjük, lehetőleg reggel vagy este, hűvösebb időben, és mihamarabb használjuk fel, addigis hűtőben tároljuk. Ne használjuk nagy mennyiségben őket, inkább ízesítésre, díszítésre. Allergiásoknak nem ajánlott fogyasztásuk.
A rengeteg színes és ízes virág közül összegyűjtöttem néhányat, melyekhez pár felhasználási tippet is írtam:
- Akác virága (Robinia pseudoacacia) – a kérge, magja mérgező – édeskés ízű – díszítésre, palacsintába, lekvárba is kiváló
- Articsóka (Cynara scolymus) – ismert ehető virág – párolva, sütve köretként használhatjuk
- Árvácska (Viola x wittrockiana) – kandírozva, díszítésként, enyhén mentás íze miatt italokba, gyümölcslevesekbe is kitűnő
- Bodzavirág (Sambucus nigra) – könnyen összetéveszthető a gyalogbodzával, aminek minden része mérgező– szörpként és palacsintatésztába sütve is kiváló
- Büdöske (bársonyvirág) (Tagetes spp.) – gyógyteaként is használják, salátába, rizsbe, fűszervajba keverve is kiváló, színe miatt izgalmas sárgásra festi az ételeinket.
- Brokkoli és karfiol – Ezeket a sokak által ismert virágokat, párolva, rántva köretként fogyasztva szeretik a legtöbben.
- Hagymafélék virága (Allium) – zamatos ízvilágúak – ízletes lehet a salátákba keverve
Hársfa virág (Tilia cordata) – gyógytea, szörp készülhet belőle - Hibiszkusz (Hibiscus) – ízletes a salátákba keverve, de szép színe miatt díszítőelemként is nagyon jól mutat a tányéron
- Ibolya (Viola odorata) – édeskés íze miatt díszítésre is kitűnő, de kandírozva is fogyasztható
- Jázmin (Jasminum) – édeskés, aromás ízű – italokba keverve kitűnő
- Kakukkfű virága (Thymus) – erős aromás ízű – salátákba, köretekhez használható
- Kamilla (Matricaria chamomilla) – aromás ízvilágú- salátákba keverve fogyasztható
- Kankalin (Primula) – gyökere mérgező – díszítésre kiváló virág
- Kardvirág (Gladiolus) – salátába vagy köretekhez fogyaszthatunk belőle