Itt a nyár a tél után, mert, hogy tavasz alig volt. Viszont megjelentek a színes gyümölcsök, zöldségek, melyek színűket végre a naptól nyerték. El vagyunk halmozva mindenféle információval a különböző nyomelemekről, vitaminokról, ásványi anyagokról. Sokakat étrend-kiegészítő formájában pótolunk, és ez így rendben is van.
Több ezerre tehető azonban az olyan növényi hatóanyagok száma, amiket nem is ismerünk. Fő csoportjaik a flavonoidok, és a karotenoidok. Egyre több anyagot kutatnak ezek közül, és egyre több betegség megelőzésében bizonyosodik be jótékony szerepük. Ennek megfelelően a különböző készítményekbe is bekerülnek. Az általunk forgalmazott készítmények nagy része is tartalmaz ismert növényeket, főleg a speciális készítményekben.
Tudjuk, érezzünk, a vérünkben van azonban, hogy ami színes, az jó. És ez így is van. A zöld, a sárga, a piros, a lila és még sorolhatnánk, felkelti az érdeklődésünket. El is mondható, hogy minél élénkebb egy gyümölcs, vagy zöldség színe annál értékesebb, annál nagyobb töménységben vannak benne jelen a rá jellemző jótékony színanyagok. …Feltéve, hogy a termesztés során nem manipulálták a színét (gondoljunk csak a legextrémebb színű tulipánokra), de legyünk bizakodók.
Fontos, hogy akkor tankoljuk fel magunkat ezekkel az értékes anyagokkal, amikor lehet. A szezonja mindennek elfut és aztán már csak fagyasztott, vagy befőzött formában jutunk hozzájuk. Épp ezért ne gondolkozzunk, „hallgassunk” a szemünkre!
Tudjuk, hogy az élelmiszeripar az eladhatóság kedvéért, sok adalékanyagot használ az íz, illat és a szín fokozására is. Mint említettem a színek jelentősen befolyásolják döntésünket. Nem is gondoljuk, de a gyümölcslevek, a gyümölcsjoghurtok, a húsok színét, sőt egyes édességek csillogó felszínét olyan összetevőkkel befolyásolják, amit különben meg nem ennénk: rovarokkal.
Hogy ez a magyar termékekkel hogy van, arról nincs információnk, de mint tudjuk a határok nyitottak. A carmine (kármin) és a cochineal névre hallgató összetevőket perui, bolíviai, chilei és afrikai nőstény bogarakból nyerik. Ráadásul az F. D. A. (az amerikai élelmiszerhatóság) engedélyezi, hogy ezeket természetes aroma névvel illessék, minthogy teljesen természetesek is. Így nem is tudhatjuk mit is ettünk meg valójában, mert az egyszerű földi halandó számára nyomon követhetetlen a dolog.
Ne keseredjünk el azonban. Ezek az anyagok tényleg természetesek, és olyan rovarokból vannak, amiket emberek fogyasztanak, így sokkal ártalmatlanabbak, mint szintetikus társaik. Nem bántják a DNS-t, nem okoznak korai öregedést vagy rákot.
Egy baj mégis van velük (azon kívül, hogy sokan szeretnék eldönteni, mit esznek): Egyes emberekben a rovarfehérjék allergiás reakciókat okozhatnak, amik az ekcémától, a fejfájástól vagy az orrfolyástól akár sokkos állapotig is terjedhet. Épp ezért lenne jó pontosan tudni, mi is az, amit megeszünk.
Ez csak egy kis érdekesség volt az élelmiszeripar trükkjei közül.Tehát tankoljunk fel abból, aminek szezonja van, mert a természet nem csap be minket!