Azt mondják, az allergia civilizációs betegség, napjainkban jóval több ember szenved valamilyen túlérzékenységtől, mint valaha. Hogy ez igaz-e vagy nem, nem tudom, én mindenesetre most azzal a helyzettel szeretnék foglalkozni, amikor a szülő azzal szembesül, hogy a gyerekén allergiás jelek mutatkoznak.
Az ilyen helyzetben két fontos szempontot kell megvizsgálni.
Az objektív nézőpont: Érdemes minél pontosabban utánanézni, mik az egyes allergiatípusok tünetei. (Ehhez az interneten kiváló fórumok, oldalak, portálok találhatók.) Ha kiütés jelenik meg a gyereken, az ételallergiára is utalhat, jó ilyenkor megnézni, melyik élelmiszer mennyire allergizáló. Jó példa erre a mogyorófélék vagy az apró magvas gyümölcsök, esetleg a méz, amelyek mind olyan ételek, amit a kisbabáknak minél később adhatunk erősen allergizáló hajlamuk miatt. Persze sajnos manapság arra is figyelnünk kell, hogy az étel, amit elfogyasztunk mennyi adalékanyagot, mesterséges hozzávalót tartalmaz. Mert bizony sok szervezet azt sem igen bírja (ami mondjuk nem meglepő). Hasznos ilyenkor pontos naplót vezetni az elfogyasztott ételekről, italokról, mert azt végigkövetve viszonylag könnyen kideríthető melyik a problémát okozó élelmiszer.
A szubjektív nézőpont: Az információgyűjtés mellett a másik elengedhetetlen tényező maga a gyerek. Mármint, hogy a szülő ismerje a saját gyerekét. Mert hiába mondható el, hogy általánosságban ez és ez az étel könnyen allergiát okozhat, minden egyes gyerek, szervezet, életkörülmény és helyzet más. Meg kell ismernie a szülőnek a saját gyereke szervezetének a működését, és azt figyelembe véve lehet bármilyen gyógymódba belefogni. Az emberi szervezet csodálatos és intelligens, ez a gyerekek esetében hatványozottan igaz. Ha egy gyerek kifejezetten elutasít egy ételt, vagy nagyon szereti és sokszor kéri (és most nem az édességről van szó!), akkor a szervezete jelet mutat, amit érdemes figyelembe venni. Jó példa erre a saját gyerekeim esete, ahol is a nagy fiam ekcémára hajlamos (az orvosok nagy része egyetért abban, hogy az ekcéma esetén a tehéntej kerülendő), így hát nem meglepő, hogy a a fiam kerek perec elutasítja a tejet. Konkrétan nem képes lenyelni. Ezzel ellentétben a középső fiam (aki teljesen más típus) kifejezetten szereti és kéri a tejet, amitől soha semmi baja nem volt. Szülőként a legjobb, amit tehetek, hogy nem erőszakolok semmit, elfogadom mindenki testének a működési rendjét és aszerint készítem a családnak az ételeket.
Véleményem és tapasztalatom szerint (sajnos nem csak a fiam, de jómagam is allergiára hajlamos vagyok) az allergia egy állandóan változó és nagyon sok összetevős állapot.
Azért változó, mert ha allergiavizsgálatot csináltatunk, az mindig a test aktuális állapotát mutatja. Lehet, hogy a szervezet épp telítődve van bizonyos anyagból, és mivel már nem tud mit kezdeni vele, a bőrön kiütközik. Lehet, hogy a gyerek immunrendszere épp le van gyengülve, ezért az allergia könnyebben utat talál magának. Ez viszont jó hír, mert még ha nagyon elkeserítő eredményeket is kapunk egy allergiateszten, ez nem jelenti azt, hogy kőbe vésett, állandó helyzettel állunk szemben.
Másrészt több összetevős, mert az allergia intenzitása rengeteg dologtól függ: mennyire van a gyerek szervezete bizonyos anyaggal telítődve, milyen állapotban van az immunrendszere, milyen keménységű/minőségű a víz, amit iszik (illetve amit a főzéshez is használnak), milyen keménységű/minőségű a víz, amiben fürdik, mennyire penészesek a lakás falai, ahol lakik, mennyi poratka van jelen az élettérben, van-e állat a lakásban, stb., sőt az is nagyon fontos, hogy milyen lelkiállapotban van a gyerek / a család. Ezt azért fontos tudni, mert minden összetevőt érdemes megvizsgálni, ill. változtatni rajta, hogy pontos diagnózist kapjunk.
Ha allergiás gyerek van a családban van még néhány aranyszabály, amit érdemes betartani:
– Minél kevesebb kemikáliát használjunk a háztartásban, azaz például a mosáshoz természetes alapanyagú mosószert, öblítőt használjunk (ha egyáltalán kell öblítő)!
– A lakás takarítását is környezetbarát módon próbáljuk megoldani. Ehhez ma már rengeteg recept, megoldás található az interneten:
– Ugyanígy a tisztálkodáshoz is vegyszermenetes, tiszta alapanyagokat használjunk: a szappan, testápoló, sampon, stb. minden nap kapcsolatba kerül a gyerek bőrével, fontos hát, hogy ne allergizáljon! Néhány ötlet:
– Por- vagy pollenallergia esetén a lakás levegőjét kell minél tisztábban tartani. Ezt is lehet természetes módon, mégpedig bizonyos virágokkal. Érdemes hát cserépben páfrányt, anyósnyelvet, szobai futókát nevelni a lakásban. Esetleg házi légfrissítőt gyártani:
– Ha a gyerek bizonyos élelmiszerre allergiás, rengeteg alternatívát lehet találni: tehéntej helyett növényi tejeket, a mogyórófélék helyett mákot, a búzaliszt helyett hajdinalisztet, rozslisztet, kukoricalisztet, stb. Érdemes próbálkozni, hogy az ember megtalálja a neki való megoldást.
– Ne sajnáld a gyerekedet azért, mert bizonyos ételeket nem ehet! A sajnálat nem jó energia. Ugyanúgy, ahogy minden másban (külsőben, belső tulajdonságokban) különbözőek vagyunk másoktól, ebben az esetben is erről van szó. Legyen természetes dolog a másfajta étrend, akkor a gyerek sem azt fogja érezni, hogy ő kilóg a sorból, “rosszabb”, mint a többiek.
– Sokszor az alternatív módon elkészített ételek, pl. egy glutén- és/vagy tejmentes édesség sokkal egészségesebb a hagyományos nassiknál, és még finom is. Ezeket érdemes a család többi tagjának is bevezetni, így a nehézségből előnyt kovácsolhatunk, hiszen egészségesebben táplálhatjuk az egész családot. (Arról nem is beszélve, hogy ezzel más családtagknál esetleg megakadályozhatjuk egy-egy ételallergia kialakulását.)
– Mint oly sok esetben, ha gyerekekről beszélünk itt is igaz az, hogy ismerd meg a saját gyerekedet! Akkor tudsz igazán segíteni neki, ha figyelembe veszed a sajátosságait és eszerint, rugalmasan kezeled a problémát. Ha pozitívan, megoldandó feladatként, segítő jelként kezeled az allergiáját (betegségét, problémáit, stb.), akkor ezt az energiát fogod sugározni felé, ebbe a miliőbe lesztek beburkolózva, ami bizony már félút a siker felé!