Mit tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért?
Helyes táplálkozással 30-40%-ban tudunk hozzájárulni csontjaink épségéhez. Ez viszont nem jelenti azt, hogy elegendő lenne, csak arra kell törekednünk, hogy magas kalcium tartalmú ételeket fogyasszunk.
Sokkal fontosabb egy olyan étrend kialakítása, amely biztosítja a kalcium megfelelő felszívódását.
A K1, C és D vitamin segítik a kalcium beépülését (salátában, petrezselyemben, gyümölcsökben, egyes zöldségekben találhatók), a zsír, az alkohol, a konyhasó, a túl sok fehérje és a kávé pedig gátolja azt.
Ha a táplálkozásunk alapvetően lúgosító, akkor nem kell attól tartanunk, hogy szervezetünk a savas melléktermékek semlegesítése miatt kalciumot és más értékes ásványi anyagot rabol a csontjainkból. Ha belegondolunk, akkor a természetes táplálkozás, vagyis a nyers étrend kiváló csonterősítő, nézzünk néhány példát:
Zöld levelek, spenót, salátafélék, brokkoli, zeller, csalán és más vadnövények zöldje igen gazdag kalciumban, valamint a felszívódáshoz szükséges vitaminokban.
A citrusfélék, paprika és csipkebogyó magas C-vitamin tartalmával járul hozzá csontjaink épségéhez.
A különböző magok, diófélék, például a szezámmag, napraforgó mag, mandula szintén nagyon sok kalciumot tartalmaznak.
A nyers növényi táplálkozás hívei nem fogyasztanak (vagy ha igen, akkor is sokkal kevesebbet) alkoholt, kávét, zsírt, vagy olyan táplálékot, ami gátolná a kalcium felszívódását, emiatt sokkal kevesebb kalcium-bevitelre van szükség, mint annak, aki hagyományos civilizációs étrenden él.
Mi a helyzet a tejjel és a tejtermékekkel? Sokan esznek tejet, sajtot, joghurtot abban a hiszemben, hogy erre van szükség a csontritkulás megelőzéséhez Tévhit, hogy bőséges tejfogyasztással meg tudjuk őrizni csontunk épségét. Ha ez így lenne, mivel magyaráznánk meg, hogy a legnagyobb tejtermék fogyasztó országokban a legmagasabb a csontritkulás aránya? A magyarázat egyszerű: ha rendszeresen több fehérjét fogyasztunk, mint amire szüksége van a szervezetünknek, folyamatosan savasítjuk magunkat. Ugyanakkor, ha nem esszük meg a szükséges mennyiségű „lúgosító” növényi táplálékot, ami leköthetné a fehérjék lebontása során keletkező savas bomlásterméket.
De ott van a megszokás, a tej – vagy a tejszerű folyadék – ízének, állagának szeretete. Szerencsére erről az utóbbiról nem kell lemondani, hiszen a frissen készített növényi magtejek nem csak kitűnő kalcium források, hanem nagyon finomak is.
A természetes táplálkozás egy életforma, ami magával hozza a természet szeretetét, és a testmozgásra való igényt is. Tudjuk, hogy az aktív testmozgás (naponta legalább 30 perc mozgás a szabad levegőn) erősíti a csontokat, másrészt a napfény hatására szervezetünk D vitamint állít elő, ami segíti a kalcium beépülését.
Egyetlen dolog van, amire szeretném felhívni a figyelmet! A nyers táplálkozás egyik alapeleme a rendszeres böjt. A böjttel megtisztítjuk testünket a lerakódott méreganyagoktól, emiatt ennek a szokásnak nagyon sok előnye van. De a böjtölés hatására a test nagy mennyiségben kezdi üríteni a vízben oldódó anyagokat, amelyek közé tartozik a kalcium is. Ezért fokozottan kell ügyelni arra, hogy böjtölés közben elegendő mennyiségű lúgosító italt, pl. zöld levet fogyasszunk (pl. búzafűlé, uborka-zellerszár leve, stb.), valamint arra, hogy ha valakinél már kialakult a csontritkulás, csak megfelelő orvosi felügyelet mellett böjtöljön.