Szemben a közhiedelemmel, az étrend tekintetében nem a zsírbevitel visszaszorítása a legfontosabb. A legfontosabb a fölös, üres kalóriák, a „fehér mérgek” (cukor, finomított szénhidrátok fehér liszt, fehér rizs stb.) bevitelének drasztikus visszaszorítása és az állati zsiradékok növényi olajokkal (és nem margarinnal) történő helyettesítése. A növényi zsírok közül az avokádó olaj, az olíva olaj, a kókuszolaj, a sárgabarackmag olaj, a tökmagolaj stb., bármilyen mennyiségben megengedettek, éppúgy, ahogy a halolajok. Utóbbiak a vér alvadékonyságát is csökkentik valamelyest, így az infarktus ellen direkt védelemmel is bírnak.
Helyes táplálkozás
A megfigyelések szerint a mediterrán diéta jelentősen csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Ennek lényeges eleme a napi többszöri zöldségfogyasztás, és nagy mennyiségű nyers olaj bevitele is. A diéta része a vörösbor fogyasztása is, melyben sok értékes antioxidáns, főként a resveratrol is megtalálható.
A napi menünek rendkívül sok növényi összetevőt, főként zöldséget kell tartalmaznia. Ez azért fontos, mert lebomlásunk során lúgos kémhatású bomlástermékek keletkeznek. Minél lúgosabb a közeg, annál kevésbé tudnak károsítani a szabadgyökök. Emellett a növényi rostok fontos szerepet játszanak a koleszterin bélben történő megkötésében is. Ez azért fontos, mert nem csak a kívülről bevitt, de a máj által megtermelt koleszterin egy része is megkötődik ilyen formán.
A többszörösen telítetlen zsírsavak bevitele egyértelműen csökkenti a betegség kockázatát, mind a zsíranyagcsere javulása, mind a membránok védelme révén. Azonban ne feledjük, hogy a hőkezelés károsítja ezeket az olajokat, így a hidegen sajtolt olajok nyers fogyasztása (pl: salátaöntetként) ajánlott.
Alapvető tennivalók
A dohányzás elhagyása az egyik legfontosabb tanács, melyet nem lehet elégszer hangsúlyozni. A nikotin közvetlen módon károsítja az érfalat, illetve fokozza a kötőszövetet bontó enzimek működését.
A vérnyomás normális szinten tartása is fontos. A magas vérnyomás ugyanis az érfal nagyobb feszülését okozza, így vezetve érfal-károsodáshoz.
Az alapvető teendőket sorolva nem felejthetjük ki a megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgást sem!
Az étrend-kiegészítők szerepe
Az előző, témával foglalkozó cikkemben említettem a C-vitamin és a Lizin nevű aminosav szerepét. A C-vitamint a főemlősök, a tengerimalac, a füstifecske és néhány denevérfaj kivételével, az állatok képesek előállítani. Bennük nem is figyelhető meg érelmeszesedés, a néhol igen magas koleszterin szint ellenére. Ez is az ér-stabilitás fontossága mellett szól, így a pótlás elengedhetetlen. 30 év felett minden férfinak legalább 250mg C-vitamint kellene fogyasztania naponta. Nagyon sok szerző sokkal többet ajánl, és én közéjük tartozom, de a tudományos vizsgálatok már a fent említett dózis esetén is kedvező hatásról számolnak be.
A Lizin nélkülözhetetlen a kötőszöveti stabilitáshoz, így ennek pótlása is ajánlott, főleg magas koleszterin szint, vagy kialakult érelmeszesedés esetén. 500mg/nap elegendő a megelőzésre, de súlyosabb esetekben nagyobb mennyiségek is javasoltak.
A Nikotinsav (B3 vitamin, illetve a nem „kipirítós” inozitol-hexanicotinát) csökkenti a máj koleszterin termelését, amely fontosabb tényező a koleszterin szint befolyásolásában, mint a táplálkozás. Ezen kívül csökkenti még a lipoprotein A, a trigliceridek és a fibrinogén (a véralvadásért felelős fehérje) szintjét is, mely által nem csak az érelmeszesedés ellen véd, hanem az infarktus kialakulásának kockázatát is csökkenti. Ne feledjük, hogy minden B-vitamint B-komplex formájában, együtt érdemes fogyasztani, és nem külön-külön, így biztosítva az egyensúlyt.
A Koenzim Q10 az egyik legfontosabb antioxidáns kiegészítő, mely a szív és érrendszeri betegségek számos formája ellen véd. Védi az LDL koleszterint az oxidációtól, illetve támogatja a szívizom normális funkcióját. Segíti az érfal sejtjeinek jobb energiafelhasználását, ezáltal véd a magas vérnyomás ellen, mely az érelmeszesedés fontos rizikófaktora.
A legfrissebb kutatási eredmények szerint a probiotikumok bevitele is szerepet játszik a koleszterin széklethez való kötődésében, így hatékony annak kiürítésében.