A zöldfűszerek használata még mindig gyerekcipőben jár, és a magyar konyha már nem is annyira kedvez nekik, mint esetleg régen. Az alapfűszereink a só, bors, pirospaprika, és egyetlen zöldként a petrezselyemzöldet használjuk nagyobb mennyiségben. Ez utóbbi egyébként nagyon egészséges, akár a kipréselt levét isszuk, akár frissen fogyasztjuk, de a húslevesben órákig főtt zöld már sok értéket nem ad az ételhez.
Miért jók a zöldfűszerek?
Nekem rengeteg zöldfűszer nő a kertemben, nyáron nem is nagyon használok mást. Sőt, télen sem, mert a rozmaring, a kakukkfű, a majoranna, a zsálya és az oregánó ilyenkor is szedhető és ehető. A legtöbb zöldfűszer gyógynövény is egyben: segítik az emésztést, jók a köhögésre, erősítik az immunrendszert, méregtelenítenek. Vannak igen hatékony párosítások is, például a bab és a borsikafű (csombor): a kertben a csombor megvédi a babot a babbogártól, a fazékban megvédi az embert a puffadástól.
Az egészséges ételeket sokan azonosítják az unalmas, ízetlen fogásokkal. A fűszeres ételeket pedig a köztudat egészségtelennek tartja. Mindkét tévhitet cáfolhatjuk: a zöldfűszerek fantasztikus, új ízvilágot nyitnak meg egy egyszerű „roston sült csirkemell salátával” jellegű étel esetében is, fogyasztásuk pedig nagyon is egészséges.
Főzés
Fontos, hogy a zöldfűszereket ne főzzük agyon. Legjobb, ha nyersen, frissen szórjuk az ételre, de ha ez nem jön be, akkor a főzés vége előtt öt perccel dobjuk csak a fazékba. A bazsalikomot még ennél is rövidebb ideig, pár másodpercig főzzük, különben elveszíti az ízét.
Termesztés
A zöldfűszerek általában igénytelen növények, jól megvannak a kertben. Többségük kevés vízzel is elvan, a tápanyaggal telített talaj nem feltétel (sőt, némelyik nem is szereti). Ha magról szeretnéd szaporítani, akkor érdemes palántát nevelni belőlük. Akár már most el lehet szórni a magokat kisebb cserepekbe, majd a fagyok elmúltával kiültetni a növénykéket. Külön fűszerkertet, sőt, fűszerspirált is építhetünk nekik, de én jobban szeretem a többi növény közé ültetni őket. A veteményesben és a díszkertben is védik a többi növényt, vonzzák a méheket és egyéb hasznos rovarokat, elriasztják a kártevőket (de legalábbis erős illatukkal megzavarják őket). Egyedül a lestyánnal és a fehér ürömmel kell vigyázni, mert a gyökerük növekedésgátló anyagot választ ki, ezért őket külön, de a veteményhez közel ültessük.
Kevés olyan sokoldalúan jótékony növénycsoport van, mint a zöldfűszereké, ezért minden kertbe, erkélyre, ablakba érdemes ültetni őket.