Sokat halljuk mostanában a lúgosítás fogalmát. Ki fogyókúra céljából, ki betegségek leküzdésére ajánlja. Sok ellentmondó, vagy akár téves információ kering azonban az elsavasodás témájával kapcsolatban. Mi savasodik el ilyenkor és hogyan? Mit tehetünk ellene?
Az egészséges szervezet alapjába véve öngyógyító, ügyel a létfontosságú szervek védelmére, és ellensúlyozni igyekszik a káros behatásokat. Ehhez persze megfelelő környezetet kell biztosítanunk számára, és nem kihasználnunk ezen tulajdonságát.
A sejtjeinket körülvevő vízterek, így a vérplazma is, enyhén lúgos kémhatásúak. A sejtek ebben a lúgos közegben léteznek és látják el funkcióikat. Ennek a közegnek a kémiai egyensúlya és így lúgos állapota fenntartása érdekében is a szervezet mindent megtesz. Ha bármilyen külső hatás savas irányba tolná a sejtek közötti vízterek kémhatását, a szervezet a szövetekből von ki ásványokat a savas hatás semlegesítésére, és a szöveteket áldozza fel inkább, mintsem az egész egyensúly felboruljon. A savak semlegesítésére úgynevezett puffer rendszerekkel rendelkezünk, ilynek például a vér fehérjéi, a hemoglobin. Ezeknek is regenerálódnia kell , és addig átmeneti funkciózavart szenvednek el.
Szervezetünk működése közben savakat termel – ezek a savak az anyagcsere folyamataink termékei. Normális körülmények között eltávolításra is kerülnek – vesénk, májunk munkája által, vagy egyszerűen kilégzéssel. Ezt a tisztulási mechanizmust támogatni is tudjuk mozgással, szaunázással, és ami nagyon fontos, sok víz fogyasztásával.
Amit a szervezetünkben lévő savak felszaporodása ellen tehetünk fenti tevékenységek mellett az, hogy több lúgosító hatású ételt fogyasztunk. A leghatékonyabb lúgosító ételek a magas ásványi anyag tartalmú , főként klorofillban gazdag, zöld színű zöldségek, a hidegen sajtolt növényi olajok és olajos magvak. Ne felejtkezzünk meg a citromról sem, mely annak ellenére, hogy ismerten savas gyümölcs, fogyasztásának nagyon jó lúgosító hatása van – no nem cukros limonádé formájában! Kerüljük a stresszt is, mivel az a stresszhormonok révén szintén savasító irányba tolja anyagcserénket.
Csökkentsük étrendünkben az állati eredetű ételek, a cukor, és egyéb finomított szénhidrátok (főképp a fehér gabonatermékek) arányát minél alacsonyabbra. Kerüljük az olyan „mérgeket”, mint az alkohol, a sült ételek kátrányai, vagy a dohányfüst.