Mik a nyers étkezés előnyei? Mitől fontosak a természetes táplálékok vagy a zöld színű ételek? Mi is az a zöld turmix? Lénárt Gitta, a nyerstáplálkozás első számú hazai szakértője, cikkében beavat minket abba, milyen tökéletes is szervezetünk, és mennyire visszaélünk ezzel.
“Több mint hatvan éven keresztül tanulmányoztam az élő rendszereket, és ez meggyőzött arról, hogy testünk sokkal tökéletesebb, mint amit a betegségek végtelen listája sugall. A szervezet fogyatékosságai sokkal kevésbé a velünk született hibákból, mint inkább a szervezetünkkel szemben elkövetett visszaéléseinkből ered.” Szent-Györgyi Albert
Arra születtünk, hogy egészségesek és boldogok legyünk. A szervezetünkben összetett folyamatok milliói gondoskodnak arról, hogy minden szervünk a lehető leghatékonyabban működjön, és hogy szerveink egymással is összhangban legyenek. Óriási alkalmazkodó képességgel bírunk, így nagyon sokáig nem is veszünk észre semmit abból, amit a szervezetünk elkövet annak érdekében, eltussolja a testünkkel szemben elkövetett „bűnöket”. Évekig fogyaszthatjuk büntetlenül a cukros, feldolgozott ételeket, amíg intenzíven működnek a kiválasztó szerveink. A felesleges savak eltávoznak ugyan a testünkből, (a kilégzéssel, vizelettel, széklettel, a bőrünkön keresztül) de tudnunk kell, hogy mindez nagy erőfeszítést jelent a szervezetünknek, ami előbb utóbb kimerül, és már csak egyre nehezebben tudja ellátni ezt a feladatot.
A szervezetünk öngyógyító és önfenntartó. A természet tökéletes alkotása. Ha a megfelelő körülményeket biztosítjuk számára, akkor mindent megtesz saját maga fenntartásáért. A dolgunk csak annyi, hogy segítsük testünknek ezt a törekvését, ahelyett, hogy hátráltatnánk. A legoptimálisabb feltételeket kell biztosítanunk, hogy ezt a feladatot a lehető legtökéletesebben tudja végezni.
Ki ne szeretne olyan autót vagy számítógépet, ami megjavítja önmagát? Ez elsőre furcsának hangzik, és a gépek világában ez a funkció eddig ismeretlen (bár vannak már önmaguk hibáját kijavítani képes áramkörök). Az emberi szervezet (és minden élő organizmus) saját maga fenntartására törekszik, ezért rendelkezik immunrendszerrel, ami minden erejével megpróbálja az egészséges egyensúlyt fenntartani, illetve ha kibillent, akkor visszaállítani. Gondoljunk csak bele, egy karcolás az autón… előbb utóbb el kell vinni a fényezőhöz, ha azt akarjuk, hogy újra szép és sértetlen legyen. Egy karcolás a mi bőrünkön… egy pár nap és nyomtalanul eltűnik. Ezt a képességünket meg kell becsülni, és segíteni, támogatni kell!
A természet gyümölcsei készen arra várnak, hogy táplálékok legyenek. A növény a földből felszívja a tápanyagokat, a napfény és a klorofil segítségével a szervetlen anyagok átalakulnak szerves kötéssé, számunkra emészthető, finom ételekké. Ez így tökéletes, tápegész. Az emberi emésztő rendszer ezekre a tápegész, természetes élelmek emésztésére van kitalálva, „tervezve”. Minden finomított, feldolgozott vagy akár megsütött és átalakított étel idegen anyagként viselkedik, óriási terhet róva ezzel az emésztő- és kiválasztó szerveinkre. Kutatók egy kísérlettel kimutatták, hogy főtt étel fogyasztása után a vérben megemelkedik a fehérvérsejtek száma. (emésztési leukocytozis) Éppen úgy, mintha betolakodók elleni védekeznie kellene az immunrendszernek. A vér normális egyensúlya 2-3 óra elteltével áll vissza a normális szintre. Ugyanezt nyers, természetes étel fogyasztása után nem tapasztalták.
Egy étel minél egyszerűbb, minél kevesebb összetevőből áll, annál egészségesebb. A nyerskonyha legnagyszerűbb étele egy ital, a neve zöld turmix.
A legértékesebb ehető növény a zöld levél! Legyen az spenót, sóska, mángold, retek vagy cékla levele, vagy csalán, tyúkhúr, pitypang vagy a dundi porcsin. Tele van értékes ásványi anyagokkal, könnyen emészthető fehérjékkel, esszenciális aminosavakkal. Két oka is van annak, hogy nem fogyasztunk ezekből a növényekből annyit, amennyire szükségünk lenne. Az értékes tápanyagokhoz alapos rágással jutnánk hozzá, és valljuk be őszintén, fogaink már nem dolgoznak úgy, hogy ezeket a zöld rostokat teljesen péppé dolgozzuk. A másik ok pedig talán az, hogy ezek fogyasztása nem okoz olyan gasztronómiai élményt, ami miatt egyáltalán érdemes lenne a szánkhoz emelni őket.
Mindkét „kifogás”-ra megoldást talált Victoria Boutenko, aki megismertette a világgal a zöld turmixot: (link a receptekre, küldök holnap egy zöldturmix receptet.) ha ezeket a zöld leveleket édes gyümölcsökkel együtt kevés vízzel simára turmixoljuk, akkor a rágás feladatát megoldja a turmixgép, a zöld levelek ízét pedig felülírják az édes gyümölcsök, amiket hozzájuk adunk. Így egy barackos-spenótos zöld turmix igazi ínyencség, finom csemege, amiből az ember kér még egy pohárral.
Tessék kipróbálni!