A természet csodálatos! Mindennek megvan a helye, a szerepe, teljes egész. Minél tovább tanulmányozzuk rendjét, annál biztosabban állíthatjuk, a természet a legnagyobb konstruktőr!
Vizsgáljuk meg a gyümölcs természetben betöltött szerepét! A fák, cserjék által megtermelt és a természet által megérlelt gyümölcs egyetlen célja, hogy TÁPLÁLÉK legyen. Táplálék nekünk, és a többi élőlénynek, emlősöknek, madaraknak. Bölcsen, fájdalommentesen, hiszen amikor a gyümölcs megérik, lepottyan a földre, a fa maga engedi el útjára, miközben éli tovább életét.
A fák, cserjék gyökerükkel a földhöz kapcsolódnak, így helyváltoztatásra képtelenek. Az általuk megérlelt magok hogyan juthatnának a föld távolabbi pontjaira, hogy ott belőlük új élet kezdődhessen?
A megoldás a gyümölcs! A természet a magok köré változatos zamatú, édes, lédús és laktató, finom gyümölcsöket „konstruált”, amivel a helyváltoztatásra képes állatokat odavonzza. Amikor a mag még nem kész a földbe jutásra, a termés éretlen, savanyú, hogy senkinek se legyen kedve lakmározni belőlük, így az időzítés is megoldott. Amikor viszont megérik, bőven nyújt élelmet az arra járó vagy éppen repülő állatoknak. Az állatok a gyümölcsökkel együtt a magokat is elfogyasztják, elkezdik emészteni. A magok különböző trükkök segítségével nem emésztődnek meg (vastag héj, védő anyagok), így szinte érintetlenül távoznak a tápcsatornából, trágyázott közegben visszajutnak a természetbe, így adva esélyt a növénynek a fajfenntartáshoz, az új élet elindításához.
Nézzük meg a gyümölcsök formáját, ami nem véletlen gömbölyű, hiszen így a földre leesés után van esélye tovább gördülni, hogy így kezdhessen új életet egy kicsit arrébb…
Az érett gyümölcs kitűnő tápanyagforrás, víztartalma csökkenti a szomjúságot, egyszerű szénhidráttartalma (egyszerű cukrok) szinte emésztés nélkül, azonnal bekerül a véráramba, és energiához juttatja sejtjeinket.
Ha megnézzük egy-egy gyümölcs tápanyag-összetételét, rájövünk, hogy szinte mindent tartalmaznak, amire szükségünk van, vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat… Minél élénkebb a színük, annál erősebb a védekező képességük, annál intenzívebben védelmeznek bennünket is a szabad gyökökkel szemben.
Rosttartalmuk segíti az emésztést, hozzájárul emésztőrendszerünk „tisztításához”. Megelőzi a székrekedést, ami korunkban szinte népbetegségnek számít.
Túl minden elméleti okosságon, képzeljük csak el: a gyümölcs az igazi „fast food”. Az ingujjunkkal egy kicsit letörölgetjük róla a port, (vagy egy két gyors mozdulattal lehámozzuk) és már haraphatunk is bele, nincs szükség tányérra, villára, késre. Nincs szükség főzésre, sütésre, őrlésre vagy bármilyen feldolgozásra. Szinte bármikor kisegítenek bennünket, ha éhesek, vagy akár szomjasak vagyunk.
Közeledik a nyári gyümölcsök érésének ideje, részesítsük előnyben a hazai terméseket. A legjobb módszer, ha saját kézzel, „szedd magad” akcióban szüreteljük mi magunk.
Azért természetesen figyeljünk a bevitt gyümölcscukor bevitelre is lúgosítás közben!