Egyre többen ismerik fel, hogy a táplálkozás és az egészség között szoros összefüggés van. De vajon melyik a legtökéletesebb táplálkozási forma? A makrobiotika, vagy netalán a paleolit étrend? Érdekes módon a természetben minden élőlény tudja, hogy mit kell ennie, egyedül az ember ír róla könyveket, és kutatja még mindig, hogy melyik lenne a helyes út.
“Az ember táplálkozásának olyan természetesnek kell lennie, amennyire csak lehet.” Dr. Werner Kollath
Azt gondolom, hogy nincs „egyetlen és egyedül” üdvözítő megoldás mindenki számára, hiszen annyifélék vagyunk, minden ember más múlttal, genetikai állománnyal rendelkezik! De abban is biztos vagyok, hogy a feldolgozott, tartósított, átalakított ételek nem igazi táplálékok, és bár arra lehet, hogy jók, hogy nehéz időket átvészeljünk, de hosszútávon nem adnak sem elegendő energiát, sem megfelelő tápanyagokat ahhoz, hogy egészséges és hosszú életünk legyen.
A mai kor emberének étrendjét nagyban jellemzi a túlzott cukorbevitel, napi szinten fogyasztunk cukros üdítőket, édességeket. Ha ehhez még hozzávesszük a túlzott zsírfogyasztást, a félkész, illetve kész élelmiszeripari termékeket, elmondhatjuk, hogy a helyzet katasztrofális. Ezek mind rontják az egészségügyi statisztikákat: egyre rosszabb egészségi állapotban vagyunk. Egyre fiatalabb korban lesz már természetes, elfogadott tünet a túlsúly, cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek, daganatos megbetegedések, stb.
Felmerül a kérdés, hogy mi az a módszer, amivel megőrizhetjük egészségünket?
A válasz pedig egyszerű: amennyire csak lehet, vissza kell térni a természetes életmódhoz! Változtatni kell a szokásainkon, a kényelmes, ülő szórakozást fel kell cserélni sok testmozgással, a megszokott, ám egészségtelen ételeket pedig le kell cserélni egészséges ételekre.
Igen ám, de mik azok a legtökéletesebb, legtermészetesebb táplálékok, amelyek fogyasztásával meg tudjuk őrizni, esetleg vissza tudjuk szerezni az egészségünket? A válasz ismét egyszerű: a legtermészetesebb táplálékok az organikusan termelt gyümölcsök, zöldségek, zöld levelek, magok, friss csírák úgy, ahogy a természet megalkotta őket. Organikusak, mert a természettel összhangban, mérgek nélkül történik az előállításuk. Növények, mert a növényi étrend tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amikre a szervezetünknek szüksége van, és úgy, ahogy a természet megalkotta őket, vagyis élő, hőkezeletlen formában.
Több oka is van annak, hogy megfogadjuk ezt a tanácsot. Az élő növényi étrend tele van élettel, vitaminnal, ásványi anyaggal, enzimmel, és finom.
1. Élő táplálékok: A zöldségek, gyümölcsök frissen, természetes állapotukban tele vannak energiával: élő ételek. Hőkezelés után a főtt étel elveszíti ezt az élet energiát, halott étel lesz belőle. Mindannyian tapasztaltuk, hogy főzés előtt a ropogós zöldségek szinte harsognak az energiától, késünk nyomán szinte kifröccsen a friss lé a hagymából, paprikából. Egy frissen felvágott paradicsom mind illatával, mind látványával lenyűgöző. Azonban ahogy belekerül a fazékba, azonnal élettelenül összeesik, láthatóan megszűnik az erő, amit addig mindannyian láttunk benne.
2. Vitaminok: a hőkezelés során a vitaminok legnagyobb része elpusztul. A hőkezeléssel elpazaroljuk a vitaminok nagy részét.
3. Enzimek: Az enzimek teljes egészében elpusztulnak a növényben, amikor belekerülnek a fazékba és megfőzzük őket. Mik azok az enzimek? A szervezetünkben minden kémiai reakcióban, minden anyagcsere folyamatban enzimek vesznek részt, nem csak az emésztésben, hanem a sejt megújításában, a betegségek legyőzésében játszanak nagy szerepet. Születésünkkor meghatározott mennyiségű test-enzimmel jövünk a világra, ezt kell beosztanunk életünk végéig. Ezt az enzim készletet elpazaroljuk olyan bajok helyreállítására, amit mi magunk okozunk a helytelen életmóddal, helytelen táplálkozással, dohányzással, alkohollal, túlevéssel, stb. Meggyőződésem, hogy tovább és jobb egészségben élhetnénk, ha jobban gazdálkodnánk értékes enzimkészletünkkel: lecsökkentjük a szervezetünket érő káros hatásokat, és megpróbálunk minél több élő, enzimekben gazdag táplálékot fogyasztani.
4. Sav-bázis egyensúly: Egy másik jelentős kutatás szerint betegségeinknek egyetlen alapvető oka van, ami nem más, mint testünk elsavasodása. Helyes táplálkozással be tudjuk állítani testünk sav-bázis egyensúlyát úgy, ha napi táplálékbevitelünk 70-80%-a lúgosító, és csak 20-30%-a savasító ételekből áll. Az állati eredetű ételek, a feldolgozott élelmiszerek savasítanak, a zöldségek, zöld leveles növények, gyümölcsök pedig lúgosító hatásúak.
5. Az élő ételek ízletesek: Az élő ételeknek van egy semmihez nem hasonlítható íz-világa, naturalitása. Az ételek élénk színe, intenzív íze, illata különleges élményt nyújt.
A következő kérdés, ami felmerül az emberben, hogy hogyan lehet „csak” növényekből, főzés és sütés nélkül változatosan, ízletesen összeállítani mondjuk egy napi étrendet. Az ember első hallásra el sem tudja képzelni, hogyan lehetne egész nap csak almát, répát, esetleg brokkolit rágcsálni, némi dió kíséretében. Hát ettől a gondolattól nem sok ember kaphat kedvet „visszatérni” a természetes táplálkozáshoz!
A továbbiakban szeretném megismertetni a kedves Olvasóval a természetes táplálkozás alapjait és a legfinomabb nyers ételeket.