Fantasztikusan finom, igazi harmonikus, magyaros ízek, ropogós káposzta, krémes környezetben. (A savanyú káposzta rendkívül egészséges, jótékony hatással van a bélrendszerre, magas a C vitamint tartalma, segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, stb… de mindezt csak nyersen! Főzéssel az értékes tápanyagok nagy része elbomlik, megsemmisül. Ki kell próbálni nyersen. Finom!)
Csak “igazi”, magában savanyított káposztát használjunk, mert az ecetes, tartósított savanyú káposzta nem az igazi!
Székelykáposzta nyersen
Hozzávalók:
1,5 kg savanyú káposzta kinyomkodva
15 dkg paradió
10 dkg mandula (beáztatva, héját lehúzva)
1-1 darab tv és kápia paprika
10 dkg póréhagyma, vagy lilahagyma
2-3 fokhagyma
2-3 darab paradicsom,
só, bors, magyaros fűszerkeverék, kömény, koriander
A paradió és a mandula illik legjobban ehhez az ételhez. De használhatunk bármilyen olajos magot, diófélét, pl. napraforgó mag, kesudió, dió, stb…)
A káposztát felvágjuk, félretesszük.(a kinyomkodott levét meg lehet inni, finom)
A zöldségeket simára turmixoljuk, majd beletesszük a magokat és a fűszereket. Összekeverjük a káposztával. A tetejére magtejfölt teszünk.
Magtejföl
Hozzávalók:
15 dkg áztatott napraforgó mag+kesudió vegyesen
citromlé,
só, bors, 2-3 csepp stévia, vagy más édesítőszer
víz
A hozzávalókból tejfölszerűt turmixolunk.
A magtejfölt a káposztára kanalazzuk, és petrezselyemmel díszítjük.
Lénárt Gitta receptje