A cukrászdában kapható mignon nyers-egészséges megfelelője. Egy barátom egyszer félve harapott bele, majd úgy nyilatkozott, hogy ez az az ízvilág, amit mindig is keresett az édességekben. Nem túl édes, ugyanakkor „teli” íze van. Ami számomra azt jelenti, hogy teljes értékű, mert nem finomított, hanem természetes alapanyagokból készült. Nem kell frissen elkészíteni. Mélyhűtőben tárolható az alap, és a már kész mignon is.
Kicsi darabokat kell készíteni, mert elég “tömény”. Úgy a jó, ha egy darabka egy falat. Kicsit pepecselős, de megéri.
Nyers mignon
Hozzávalók:
30 dkg dió
15 dkg datolya
1 evőkanál kókuszolaj
1 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál kakaópor
Citromos töltelék:
15 dkg kesudió
½ avokádó
3 evőkanál citromlé
½ citrom reszelt héja
2 evőkanál agavé szirup
víz
1 teáskanál psyllium husk
Csokimáz:
10 dkg kakaóvaj
1 evőkanál agavé szirup
5 dkg kakaópor
A tésztához a diót nem túl finomra megdaráljuk, a datolyából kevés vízzel krémes állagú masszát keverünk turmixgéppel. A többi hozzávalóval összedolgozzuk, és egy nem túl lágy masszát készítünk. Ha nem áll össze, akkor még egy kis olvasztott kókuszolajat, ha túl lágy lenne, akkor pedig még darált diót teszünk hozzá.
Elkészítjük a citromos tölteléket: a hozzávalókból (a psyllium husk kivételével) turmixgéppel sűrű szószt készítünk. Kiöntjük tálba, és hozzákeverjük a psyllium husk-ot. (Ez utóbbi felvesz valamennyi nedvességet, így még szilárdabb lesz a krémünk).
Egy szögletes tálcát (kb 20×20 cm-est) kibélelünk folpack-kal, és belenyomkodjuk a kakaós tészta felét. Erre rásimítjuk a tölteléket, és betesszük a fagyasztóba.
Elkészítjük a csokimázt: a kakaóvajat megolvasztjuk, hozzákeverjük az átszitált kakaóport és az édesítőszert (bármilyen természetes édesítőt használhatsz, mézet, xilitet, stb).
A tészta második felét rányomkodjuk a már megfagyott alap+töltelékre, és visszatesszük a fagyasztóba.
Ha a felső réteg is megkeményedett, akkor kivesszük, és kiborítjuk egy tálba, leszedjük a fóliát. Éles késsel egyforma hasábokra vágjuk. (nekem ez ment a legnehezebben. Vagy ferde lett az oldala, vagy nem lettek egyformák. De hát kinek van vonalzó beépítve a kezébe-szemébe? )
Szóval megpróbálunk egyforma darabkákat vágni, melyeket egyenként megmártunk a csokimázban, majd rácsra tesszük őket, és mehetnek vissza a mélyhűtőbe, vagy a hűtőszekrénybe fogyasztásig
.
Ha túl sokat bíbelődünk a csokiba-mártogatással, előfordulhat, hogy a kis kockák felolvadnak, és elkezdik elveszíteni kocka alakjukat. Ebben az esetben egy kicsit vissza kell őket tenni a fagyasztóba, és ha újra megkeményednek, megint könnyű lesz velük dolgozni.
Arra oda kell figyelni, hogy rácsra, vagy valamilyen tapadásmentes lapra tegyük a csokiba mártott kis kockákat, mert különben az alja odaragad!
Lénárt Gitta receptje
gittarawfood.blogspot.hu