Magunk is készíthetünk illatos, finom teakeveréket szeder, málna, szamóca, fekete áfonya gyűjtött és fermentált leveleiből az alábbiak szerint:
Gyűjtsük a fentebb felsorolt növények késő tavaszi leveleit össze, tegyük a kissé lankadt leveleket egy nagyobb konyharuhára és spricceljük le vízzel. Ezután tekerjük be a benedvesített leveleket konyharuhába, és enyhén egy sodrófával ütögessük át azokat. Az így megtört leveleket tegyük egy textilből készült zsákocskába, és akasszuk fel 2-3 napra meleg helyre. Ezután terítsük szét egy rétegben a leveleket, és szárítsuk zörgősre azokat. A megszáradt finom illatú teát tegyük dobozba, hogy ne kapjon nedvességet.
Felhasználása: Egy kis teáskanálnyi mennyiséget forrázunk le 2,5 dl vízzel, 2-3 perc várakozás után szűrjük le, és már iható is a finom, illatos tea.
Készíthetünk ilyen teát szeretteinknek ajándékként is. Az általunk készített ajándékból főzött tea, minden kortyocskája léleksimogató lesz annak, aki kapta tőlünk ezt a „szeretet ajándékot”.
Gyenes Csilla receptje