A „zöld turmixnak” több változata is létezik. Több előnye is van ezeknek az italoknak, ha reggel, éhgyomorra fogyasztjuk.
A zöld levelek nem tartalmaznak keményítőt, így bátran társíthatók bármivel, bármilyen ételcsoporttal, még a gyümölcsökkel is. A gyümölcsök és a zöld levelek rosttartalma miatt a gyümölcscukor nem azonnal, hanem fokozatosan szívódik fel, folyamatosan ellátva szervezetünket energiával. Fontos, hogy az ital útja a vékonybélig szabad legyen, vagyis üres gyomorra fogyasszuk, ugyanis ha bármilyen félig megemésztett étel megállítja turmixunk útját, felszívódás helyett erjedés indul meg, ami savasodáshoz vezet, és épp az ellenkezőjét érjük el annak, amit szerettünk volna!
Gyömbéres zöld turmix
2 kisebb narancs
1 banán
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1cm-es darabka friss gyömbér
kb. 10-15 dkg spenót vagy mángold vagy római saláta (a zöld levelek lehetőleg bio termesztésűek legyenek)
kb. 5 dl víz
A narancsokat és a banánt meghámozzuk, a gyömbérrel és egy kevés vízzel beletesszük a turmixgépbe. Amikor már pépes, akkor adjuk hozzá a megmosott zöld leveleket, és egy teljesen krémes turmixot készítünk. A maradék víz hozzáadásával még turmixoljuk egy kicsit, hozzáadjuk a citromlét – és készen van.
Ezt a reggeli italt bármilyen zöld levéllel és bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni. A banántól édes, krémes lesz, a citrom levétől pikáns. A gyömbér pedig még különlegesebbé teszi.