Színében, ízében is kitűnő! Érdemes előre elkészíteni ezeket az alapokat, hogy amikor szükség van rá, már csak meg kelljen tölteni!
Zöldséges kosárkák
Hozzávalók:
az alaphoz:
20 dkg beáztatott dió (lehet vegyesen is kesudió, paradió, dió)
10 dkg csíráztatott hajdina
10 dkgl sárgarépa
5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
1 evőkanál őrölt lenmag
kis csokor petrezselyem apróra vágva
1-2 gerezd fokhagyma (ez elhagyható)
fűszerek: só, pirospaprika, majoranna, bors ízlés szerint
a zöldséges kesudió tejfölhöz:
10 dkg kesudió
6 dkg fehérrépa lereszelve
1 evőkanál citromlé
1 kávéskanál só
kb. 1 dl víz
a töltelékhez:
1,5 piros kaliforniai paprika
1 kisebb alma
2 kimagozott datolya
1-2 evőkanál citromlé
csipet só,
csipet chilli
Az alaphoz valókat aprítógépben masszává dolgozzuk. Ízesítjük magyaros fűszerekkel, egyforma golyókat formázunk, majd tenyérnyi lapokká nyomkodjuk őket. A korongok szélét alakítsuk ki úgy, hogy legyen kis peremük, hogy megtartsák a tölteléket. Aszalógépben 42 fokon, vagy villanysütő legalacsonyabb fokozatán, ujjnyira nyitott ajtónál 4-5 órát aszaljuk. A fenti mennyiségből 7-8 darab kosárka készíthető.
A kesudiót és a zöldséget simára keverjük annyi vízzel, hogy egy sűrű, tejföl-állagú krémet kapjunk. Ízesítjük sóval, citromlével.
A töltelékhez a hozzávalókat konyhai robotgépben darabosra aprítjuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl pépes, maradjon inkább darabos. Az ízesítésnél fontos, hogy egyszerre legyen édes, savanyú, sós és csípős.
Az alapokat tálra rakjuk, ráhalmozunk egy kevés tejfölt, majd 2 kanál lecsepegtetett paprika-tölteléket. Petrezselyemmel, lilahagymával, olajbogyóval díszítjük.
Lénárt Gitta receptje