Diós-szőlős palacsinta csokiöntettel
Gyümölcspalacsinta gyakran van nálunk, szeretik a gyerekek is. A hűtőben mindig van gyümölcslap, így csak benyúlok érte, és már készíthetem is a gyümölcsös finomságot.
A töltelék most diós morzsa, ami nem más, mint egy laza szerkezetű keverék dióból, mazsolából, kókuszreszelékből. Ebbe a morzsás alapba teszem bele a szőlőt, ettől lesz lédús, finom.
Hozzávalók (1 kisebb darabhoz):
4 kb 20×20 cm-es gyümölcslap (a legegyszerűbb az almából készült gyümölcslap)
10 dkg dió beáztatva
5 dkg mazsola
1 evőkanál kókuszreszelék
1 csapott evőkanál xilitol
20 dkg szőlő
A töltelék hozzávalóit aprítógépben morzsásra aprítjuk, vigyázzunk, hogy ne álljon össze masszává, maradjon morzsás. Éppen ezért használunk itt édesítésre xilitolt, vagy más szilárd halmazállapotú édesítőt, hogy ne ragadjon össze.
A szőlőt megmossuk, leszemezzük. A nagyobb szemeket kettőbe vagy még kisebb darabokra vágjuk.
Összekeverjük a diós töltelékkel.
A gyümölcslapot (amit most a palacsinta-hatás kedvéért kerekre vágtam) tányérra tesszük, és a középső részére halmozzuk a tölteléket. Két oldalról a gyümölcslapot felhajtjuk, kicsit megnedvesítjük, hogy összetapadjon.
Lénárt Gitta
http://gittarawfood.blogspot.hu