Nagy felfedezés volt számomra az aszalt cukkini. Bármilyen zöldséget meg lehet aszalni, nem elsősorban tartósítás, hanem új ízek, új ételek készítése céljából.
Szerencsére itt a nagy meleg, és az aszalás kezdődhetett a teraszon, ahol biztosan volt 40 fok. A cukkiniket uborkagyalun vékony karikákra vágtam, és egy jó órát hagytam állni a marináló lében. Majd szépen elrendezgettem az aszalógép tálcáján, és kitettem a napra száradni. Este folytatta az aszalógépben, amíg teljesen száraz nem lett. A “csak félig aszalt” cukkini nekem jobban ízlett, az hamar el is fogyott. A teljesen száraz darabokat el lehet tenni több hétre is a hűtőszekrénybe, és fel lehet használni levesbe, vagy salátába, egészen különleges íz hatást ad az ételnek.
- 1/2 dl oliva olaj
- 1/2 dl szójaszósz
- pár csepp friss citromlé
- 2 közepes paradicsom,
- 1/2 fej lilahagyma,
- kisebb uborka lereszelve,
- 1/2 csésze aszalt cukkíni,
- kis marék csíra