A ropogós müzli hozzávalóit tetszés szerint lehet variálni, ez most egy lehetséges változat, a család egyik kedvence.
Próbáld ki datolyával vagy aszalt sárgabarackkal, dió helyett mandulával. Minden alkalommal kicsit más lesz az íze, így tudod ugyanazt az ételt, mégis változatosan elkészíteni.
Hozzávalók:
15 dkg zabpehely
15 dkg dió, 5 dkg kesudió
15 dkg aszalt vörös áfonya, 5 dkg mazsola
15 dkg csíráztatott hajdina
2 banán
1 alma
1 evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál méz
1 evőkanál hidegen sajtolt olaj
csipet fahéj
A magokat beáztatjuk, és 1 napig csíráztatjuk. A dióféléket (kesudiót nem kell) nyersen történő fogyasztás esetén beáztatjuk legalább 24 órára, hogy az enzim gátló anyagok elbomoljanak, és könnyebben emészthető legyen az étel.
A zabpelyhet 30 percre áztatjuk, majd leöblítjük, szűrőbe tesszük, hogy minél több víz csöpögjön le. Az aszalt gyümölcsöket megmossuk, a nagyobb darabokat felvágjuk kisebb darabokra.
A friss gyümölcsöket lereszeljük, és a többi hozzávalóval, a mézzel és a kiválasztott ízesítőkkel egy nagy tálban összekeverjük. Ügyeljünk arra, hogy jusson mindenhová a mézből, fűszerekből és az olajból.
Szilikon sütőpapírral kibélelünk két mély tepsit, és beleöntjük a masszát. Betesszük a sütőbe, és fél órán keresztül 90 fokon melegítjük. Ezután kis résnyire nyitjuk az ajtót, és még egy órán át így aszaljuk. A magasabb hőmérsékleten a nedvesség nagy része elpárolgott, a hőfokot visszavehetjük 60 fokra, és még 2-3 órán át aszaljuk. Ez alatt az idő alatt gyakran keverjük meg, hogy a belső, nedvesebb részek kívülre kerüljenek. Visszavesszük a sütő hőfokát 50 fokra, és a teljes kiszáradásig aszaljuk. Az ajtó végig maradjon 1 cm-re nyitva, hogy a pára el tudjon távozni.
A végig 90 fokon történő szárítás rövidebb aszalási időt eredményez, viszont a müzliben az enzimek elpusztulnak, nem lesz már „élő, nyers”. Természetesen aszalógépben is történhet az aszalás, akkor ezt a mennyiséget 3-4 tálcára kell szétosztani, így optimális lesz a száradás. A masszát megaszaljuk, ha nagyon összeragadt, akkor széttördeljük. Magból készült tejjel vagy gyümölcslével fogyasztjuk.
Lénárt Gitta
gittarawfood.blogspot.hu