Mihez szükséges?
Részét képezi a glükóz-tolerancia faktornak, mely egyensúlyban tartja a vércukorszintet, segít normalizálni az éhség érzetet, csökkenti az evés utáni vágyat, védi a DNS-t és az RNS-t, elengedhetetlen a szívműködéséhez. Számos enzim működéséhez nélkülözhetetlen.
Hiánytünetei lehetnek
Túlzott, vagy hideg verejtékezés, szédülés vagy ingerlékenység 6 étkezés nélkül eltöltött óra után, gyakori étkezésre való szükség, hideg kezek, túlzottan sok alvásra való igény, álmosság nap közben, túlzott szomjúság, édes ételek iránti függőség.
Napi adag
RDA nincs meghatározva, ha pótoljuk 200-400mcg-vel érdemes kezdeni, és ez akár megháromszorozható.
Legjobb források
Sörélesztő, teljes kiőrlésű kenyér, rozskenyér, osztriga, burgonya, búzacsíra, zöld paprika, tojás, csirke, alma, vaj, paszternák, búzakorpa, bárány, svájci sajt.
Hatását támogatják
B3 Vitamin és három aminosav – glicin, glutaminsav és cisztein- melyek a glükóz-tolerancia faktor alkotói. Javasolt a diéta és a testmozgás kiegészítésére is.
Hatását és hasznosulását csökkentik
A finomított cukrok, lisztek nagy mennyiségben történő bevitele, elhízottság, adalékanyagok, növényvédő szerek, kőolaj termékek, feldolgozott ételek, toxikus fémek.