Lassan vége a télnek. Ideje elkezdeni formába hoznunk magunkat. Ennek első lépése, hogy megszabadulunk azoktól a méreganyagoktól, melyet a tél során felhalmoztunk. Hiszen a tél nem a friss, élő, hanem a feldolgozott ételek időszaka. Amihez pedig frissen jutottunk hozzá az nagy valószínűséggel tele van tartósító, illetve érlelő szer maradványokkal.
Miért van rá szükség?
A Balanced Life Medicine szerinti kiértékelés része lehet bármely alternatív vizsgáló módszer a hagyományos orvosi vizsgáló eljárások mellett, hisz fontos az egyensúly megteremtése ezen a téren is. Ide tartozik a most már Magyarországon is bárki számára elérhető mikroszkópos vércsepp-analizís, mely többek között például a toxin-felhalmozódás és rejtett szöveti elsavasodás indirekt jeleit mutatja meg. A toxinoknak kitett szervezet vérében például sokkal több kristály és fehérje kicsapódás látható, mint a méreganyagoktól mentes vérben, és ez a feldolgozott ételeket fogyasztók vérében egyértelműen megfigyelhető. Érdemes egy ilyen vizsgálattal feltérképezni szervezetünk állapotát a téli szezon végén.
A tavaszi méregtelenítésnek nagyon is van létjogosultsága. Mérgeken nem feltétlen a valódi mérgeket és gyógyszereket értjük, hanem azokat az anyagokat, melyek modern életmódunk miatt kerülnek szervezetünkbe, például az élelmiszer feldolgozás és környezetszennyezés eredményeként. Ezek nem a klasszikus értelemben vett mérgek, de ha nem ürülnek ki időben és raktározásra kerülnek, hatással vannak enzimjeink, sejtjeink és szerveink működésére. A méregtelenítés célja tehát időnként lehetőséget adni szervezetünk számára, hogy kicsit fellélegezzen, a mindennapi toxinterhelés alól.
Gyakran előfordul, hogy a testi szövetek a méregterhelés miatt elsavasodnak. Az ebből adódó egyensúlyhiány káoszhoz vezet, és megnyitja az utat a betegségekhez. A közérzet megromlása és a megbetegedés mögött sokszor elsavasodás áll, így egy lúgosító kúrával többet teszünk egészségünkért, mint gondolnánk. Sajnos az év ezen időszakában hozzáférhető friss zöldségek és gyümölcsök csak mesterséges módon tudtak fejlődni, így semmiképpen sem tekinthetők teljesen vegyszermentesnek, de ha úgy van, akkor sincs meg bennük a nap éltető energiája. Ezért van létjogosultsága például a zöldség és gyümölcsök dehidrálása eredményeként létrehozott porított élelmiszereknek, melyek a friss zöldeket helyettesíthetik. A méregtelenítést, mivel nem tudjuk hetekig folytatni, amúgy is étrend-kiegészítőkkel támogatva érdemes végezni. Ha így van, miért ne teljes növényi részeket tartalmazó készítményeket használjunk? Az ezeket tartalmazó porok tápértéke, – a mikrotápanyagok minőségét tekintve is- a legjobban hasonlít az eredeti növényéhez. Lúgosító hatásuk mellett mind a sejtenergia ellátást, mind a méregtelenítést hatékonyan szolgálják. Tápértékük, természetes vitamin és ásványi anyag tartalmuk mellett a zöld színű növények jelentős klorofill források. A zöld növények fő előnye, hogy klorofillban gazdagok és a klorofill oxigénszállító képessége mellett jelentős sav- és toxinkötő kapacitással bír.
Hogyan méregtelenítsünk?
A hatékony méregtelenítés a bél tisztításából, a méregtelenítő szervek támogatásából és bőséges folyadékfogyasztásból áll, miközben időt hagyunk szervezetünk tisztulására. Tehát a méregtelenítés időszaka alatt lehetőleg kíméljük magunk további káros anyagok bevitelétől! A méregtelenítés folyamata a méreganyagok felszabadulása miatt egy stressz hatás is a szervezet számára, ezért ilyenkor fokozottan kell figyelni arra, hogy megfelelő mennyiségű növényi színanyag (karotenoidok, flavonoidok, terpének stb.) álljon rendelkezésre a károsító hatások ellensúlyozására. Ezek az élénk színű, pirosas és zöldes árnyalatú zöldségekben és gyümölcsökben találhatók meg nagyobb arányban.
A bél számára fontos a bőséges rost és folyadékbevitel, a rostokat pedig csak növényekből tudjuk biztosítani. A méregtelenítés szervei a máj és a vese, melyek aktívan részt vesznek a káros anyagok eltávolításában. A tüdő és a bőr is idetartozik, bár azok passzívan vesznek részt a folyamatban.
A máj támogatása kettős módszerrel hatékony. Egyrészt fokozhatjuk a méregtelenítő enzimek működését, melyre a sokat emlegetett homoktövis, brokkoli mellett számos növény is hatással van a búzafűtől a káposztalevélen, a fűzfalevélen és a papayán át az orvosi vizitormáig. Mellette növelni kell a szűz növényi olajok fogyasztását, melyek közül a hagyományos (pl.: olíva) mellett jussanak eszünkbe a tökmag, búzacsíra vagy avokádó olaj is. Utóbbi bár nagyrészt egyszeresen telítetlen, jobban képes ellenállni a hőhatásnak.Ezek mellett megfelelő mennyiségű vitamint és védő növényi mikroelemet kell biztosítanunk, melyben a zöldségek és gyümölcsök színanyagai, antioxidánsai lesznek segítségünkre.
A vese működését legfőképp bőséges folyadékbevitellel támogathatjuk, illetve mezei zsurló, petrezselyem, tarackbúzafű vagy lucerna fogyasztásával, hogy a legfontosabbakat említsem.