Pár napja hivatalosan is véget ért a báli szezon, a hangos mulatozások időszaka lezárult, télbanya is elégett a máglyán, ez pedig visszavonhatatlanul jelzi, hogy fel kell készülnünk a tavaszi időszakra, mikor nem csak a természet újul meg, hanem a szervezetünk is. Lehet, hogy az időjárás még nem jelzi majd ezt, ki tudja mire számíthatunk a megváltozott klímának köszönhetően, de a bioritmusunk figyelmeztet. A megújuláshoz, az újraéledéshez jó „táptalaj kell”, gondosan elő kell készítenünk a vetést, hogy aratáskor se fájjon majd a fejünk. Itt az idő tehát, hogy a testünket felszabadítsuk a téli terhek alól.
Ezt első körben a táplálkozásunkkal tehetjük meg. Nem kell fenekestől felforgatni az egészet, szépen fokozatosan állítsuk át szervezetünket. Vannak, akik a téli hónapokban érezhetően többet, nehezebb ételeket esznek, így nekik sem lesz olyan „fájdalmas” a lemondás.
Tűzzünk ki magunk elé egy időpontot, például a húsvétot, és hetente 2-3 féle dolgot változtassunk az étrendünkön. Például:
- Reggeli előtt éhgyomorra igyunk egy pohár langyos citromos vizet.
- Iktassunk be több zöldséget, ne csak köretnek, nyersen is.
- Cseréljük le a rizst és a burgonyát barna rizsre, hajdinára, bulgurra.
- Reggelire együnk zab- vagy köleskását.
- Hetente legalább kétszer együnk halat.
- Nassolás helyett együnk pár szem olajos magot (diót, mandulát).
- Csökkentsük az ételeink mennyiségét a háromnegyedére.
- Minden nap együnk egy almát.
- Vacsorára igyunk zöld turmixot.
Már ennyi változtatással is érezhető könnyebbséget tapasztalunk majd. Az átállás után pedig már nyugodtan bevállalhatunk egy méregtelenítést vagy akár egy diétát.
Egy kicsit engedjük szervezetünket fellélegezni a hosszú téli napok nyomása után. Apró változtatásokkal és egy kis odafigyeléssel észrevétlenül töltjük fel szervezetünket energiával és vitaminnal, hogy a tavaszt ne rögtön a tavaszi fáradtsággal kezdjük!
Gottschall Kata
a Balanced Lifestyle
reflexológus szakértője