Miért fontos odafigyelni arra, hogy testünket ne engedjük elsavasodni? Hogyan leszünk képesek nagyobb szellemi teljesítményre, ha természetes módon lúgosítunk?
Agyunk megfelelő működéséhez elengedhetetlen a tökéletes vérellátás, vagyis egyrészt ereinket megfelelően rugalmas állapotban kell tartani, ugyanakkor biztosítani kell a vörös vértestek hajlékonyságát. Mit jelent ez?
Egy érdekes jelenség ad erre magyarázatot, amiről jó, ha tudunk: A kapillárisok, a finom hajszálerek átmérője, amelyeken áramlik a vér, 3-4 mikron (vagyis 3-4 ezred mm). Az a vörös vértest, amelynek ezen kell áthaladnia, 7,5 mikron átmérőjű. Vagyis egy 7,5 mikronos vértestnek kell áthaladnia egy 3-4 mikronos csatornán, vagyis a hajszáléren. Ez tulajdonképpen lehetetlen. Természetesen mégsem az, mert ha az lenne, már egyikünk sem élne. A vörös vértest egészen karcsú lesz, hosszúkássá válik, és úgy csúszik át a szűk csatornán. A túlsavasodás csökkenti a burok rugalmasságát, és sokkal kevésbé tudja magát összehúzni a vértest. Aztán egyszer csak nem jut át a szűk kapillárisokon, és az embernek keringési problémái lesznek.
A legtöbb keringési zavar az elsavasodásra, vagy az erek összeszűkülésére, rugalmasságának elvesztésre vezethető vissza. Ez utóbbi probléma oka az, hogy túl kevés C-vitamin jutott a szervezetbe.
Fokozódó elsavasodáskor egyszer csak eljön az a pillanat, amikor a vörös vértestek nem tudják összehúzni magukat, megmerevednek, és elzárják a kapillárisokat. Az eredmény ismert: szívinfarktus, agyvérzés.
A sav-bázis egyensúly az egészség alapköve, és minden gyógyulás előfeltétele. A testünk savakat állandóan termel, bázisokat viszont nem tud előállítani, ezért ezeket folyamatosan pótolni kell. Ezt komolyan kell venni! A táplálkozásunkban folyamatosan gondoskodni kell arról, hogy a szükséges ásványi anyagokból többletünk legyen!
A helyesen összeállított étrendnek a legfontosabb összetevője a zöld turmix, és a különféle szűrt zöldség és gyümölcslevek, mivel ezek tartalmazzák az összes eddig ismert és ismeretlen vitaminfajtát, enzimeket, hidratálnak, lúgosítanak. Ha nem tudunk elfogyasztani akkora mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, amelyben számunkra elegendő vitamin és lúgosító ásványi anyag található, készítsünk belőle szűrt levet és igyuk meg! Például szerves nátriumban gazdag ivólé készíthető sárgarépa, cékla és zeller levéből. Szerves vassal látja el a testünket egy spenótos, zsázsás turmix, vagy szűrt ital. A frissen facsart gyümölcslék nem csak ásványi anyaggal, hanem azonnal felszívódó energiával is ellátnak bennünket, tele vannak C vitaminnal és számos antioxidánssal, enzimekkel. A zöld levelekből készült turmixok oxigént juttatnak a sejtjeinkhez, ezáltal vitalizálnak. A megfelelő mennyiségű, növényekből kinyert folyadék pedig tökéletesen hidratál.