Azt már mindenki tudja, hogy nyáron, a nagy melegekben a fokozott izzadás miatt több folyadékot, lehetőség szerint tiszta vizet kell innunk. Az izzadás során nem csak víz párolog el a szervezetünkből, hanem só és egyéb ásványi anyagok is. Értelemszerűen ezeket is illik pótolni, megfelelő ételekkel. Nyáron azért több zöldség, gyümölcs kerül az asztalunkra, mint télen, de egy hűsítő, frissítő vitamin- és energiabomba mindig jól jöhet!
Hősiesen bevallom, én a zöldséglevekért annyira nem rajongok. Ha választani kell, inkább eszem őket, mint iszom. Így aztán fogalmam sincs mi vitt rá, de a nyaralás alatt kipróbáltam egy – a pincér szerint eredeti olasz – SMOOTHIE-t. Belekóstoltam és onnantól kezdve nem foglalkoztam vele, hogy valóban eredeti-e, a rabja lettem.
A smoothie szinte mindenféle zöldségből, gyümölcsből, sőt fűszernövényből készíthető vagy akár ezek keverékéből. Érdemes kísérletezgetni!
Laktató, így akár egy vacsora kalóriaadagját is megspórolhatjuk vele. A friss hozzávalóknak köszönhetően vitamindús, ízletes, illatos.
Lelkesedésem láttán a pincér – a harmadik elutasítás után – mégiscsak megszánt és elmondta mi minden volt abban, amit ittam:
OLASZ SMOOTHIE (kb. 2 adag)
125 gramm rukkola
1 maroknyi friss petrezselyem
1 maroknyi friss bazsalikom
1/2 doboz szűrt bio almalé
1 citrom
kb. 200 ml víz
A hozzávalókat apróra vágjuk és a turmixgépbe tesszük. A citromot kipréseljük és ezt is hozzáadjuk. Mehet bele a víz és kb. 2 percig turmixoljuk, míg krémes állagú nem lesz.
Víz helyett jégkockával is készíthetjük, így lesz igazán hideg, frissítő energiabomba a zöldségekből.
Gottschall Kata
reflexológus