A stressz, a modern életmód elkerülhetetlen velejárója kimerítheti a szervezetet, és növelheti a betegségek iránti fogékonyságát. Többféle gyógynövény és táplálékkiegészítő nyugtató hatása azonban segít a lelki egyensúly helyreállításában.
A stressz az egyén lelki reakciója az őt ért fizikai, érzelmi vagy környezeti hatásokra. A rövid ideig tartó stressz nem veszélyes, ám a rendszeres és tartós feszültség káros hatással lehet a testi-lelki egészségre. A stressz kifejezést ma a legáltalánosabb értelemben használjuk: az ember és környezete közötti kölcsönhatás folyamatában az újszerű, magatartási választ igénylő helyzeteket stresszhelyzetnek nevezhetjük. Szűkebb értelemben csak azok a helyzetek minősülnek stresszhelyzetnek, amelyeket aktivitással kontrollálhatatlannak, megoldhatatlannak minősítünk.
A stressz három összetevője:
Mivel a stressz fogalmat a mindennapi életben is igen gyakran és különböző értelemben használják, fontos meghatároznunk a stressz fogalom három összetevőjét:
- a stresszorok, a veszélyeztető környezeti hatások
- az élettani és pszichológiai stressz reakciók
- az egyén pszichológiai, alkati, személyiség adottságai
Tünetek
- kimerültség, álmatlanság, figyelemösszpontosítási nehézség
- idegesség, nyugtalanság vagy rendkívüli ingerlékenység
- étvágytalanság, émelygés, gyomor- panaszok,hasmenés, székrekedés
- fejfájás
- nemi vágy csökkenése
- düh, elkeseredettség, apátia, borúlátás
Okozhatják
A legkülönfélébb helyzetek válthatnak ki stresszt: munkahelyi és családi feszültségek, anyagi gondok, megrázó élmények, sérülések, betegségek. A stresszre adott első, természetes és egészséges reakció a “harcolni vagy menekülni” elven alapul: ennek során a mellékvese felkészíti a szervezetet a küszöbönálló veszélyre.
A mellékvese – a vese felső részét sapkaszerűen borító belső elválasztású mirigy – ilyenkor adrenalint és ún. stressz hormonokat bocsát ki. Ezek hatására olyan élettani változások következnek be, amelyek hirtelen energiát és erőt adnak a szervezetnek ahhoz, hogy a veszéllyel szembenézzen, vagy éppen elmeneküljön.
A problémák akkor keletkeznek, ha a stressz -reakció nemcsak rövid ideig tart. A nagy mennyiségben jelen lévő stresszhormonok miatt idővel a szervezet tápanyag- és energiatartalékai elfogynak, s ez általános kimerültséghez vezet.
A vérnyomás és a “rossz” koleszterin szintje is növekszik, ami érelmeszesedést, gyomorfekélyt okozhat, hormonzavarok léphetnek fel, a szellemi képességek romolhatnak. Az immunrendszer annyira legyengülhet, hogy a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre és a betegségekre.
Az étrend-kiegészítők hatása
Mivel a szervezetnek sok létfontosságú tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon a feszültséget okozó külső hatásokkal, stressz idején különösen fontosak a naponta szedett multivitamin- és ásványianyag-készítmények. Mindenekelőtt szüksége van B-vitamin komplexre, ugyanis a többlet-8-vitamin erősíti az ideg- és immunrendszert, valamint segít a fáradtság legyőzésében. A kalcium és magnézium szintén hatékony, mert oldják az izomfeszültséget.
A ginszenggyökér (mind az ázsiai. mind a szibériai) segíti az egészséges mellékvese-működést, s ezért ugyancsak javallható. A stressz oldó gyógynövényeket adaptogéneknek is nevezik, mivel elősegítik a szervezet adaptációját (alkalmazkodását) a megváltozott körülményekhez, s ezért jobban tud reagálni azokra. E gyógynövények együttesen is biztonsággal szedhetők.
A körülményektől függően további gyógynövények és táplálékkiegészítők is hatékonyak lehetnek, magukban vagy a fenti kiegészítőkkel együtt szedve. Astressz kiváltotta szorongás egyik bevált ellenszere a mámorbors, amely különösen a hosszabb ideig, akár negyedéven át tartó fokozott stressz esetén tehet jót. Orvosi macskagyökeret akkor szedjen, ha szorongásai miatt éjszakánként nem tud aludni, orbáncfűkivonatot pedig akkor, ha a stresszt enyhe depresszió is kíséri.
Tanácsok
Mozogjon rendszeresen! Kiegészítésképpen próbálkozzon légzőgyakorlatokkai is, valamint jógával, tajcsicsüannal, meditációval, biofeedbackkel és egyéb relaxációs módszerekkel.
Hagyja abba vagy legalább mérsékelje a koffein és alkohol fogyasztását, ezek ugyanis hozzájárulnak az idegfeszültséghez, és álmatlanságot okoznak.
Pszichológiai tanácsadáson és pszichoterápián gyakorlatot szerezhet a stressz leküzdésében – érdemes tehát megfontolni e lehetőségek igénybevételét.
Ápolja kapcsolatait! Az egészség megőrzésében fontos szerepe van a családnak, a baráti körnek, egyedülállóknak pedig egy kis háziállat dédelgetése is sokat jelenthet.
A bioboltokban kapható mellékvesére ható készítmények a stresszkezelő program megfelelő kiegészítői lehetnek. B-vitaminokat, édesgyökér-kivonatot, szibériaiginszeng-gyökeret vagy egyéb stresszoldó anyagokat tartalmaznak, és más kiegészítőkkel együtt is szedhetők.
Forduljon orvoshoz
- Ha a stressz elhúzódó vagy nagyon jellegzetes tüneteit tapasztalja, ezek ugyanis gyengíthetik az immunrendszert, és növelik bizonyos betegségek – szívproblémák, magas vérnyomás, emésztési panaszok, gyomoriekély, fejfájás, sőt akár rák – kialakulásának kockázatát.
- Ha a stressz tünetei (az étvágy, a hangulat vagy az alvási szokások megváltozása) kihatnak munkájára, kapcsolataira vagy mindennapi tevékenységére – lehet, hogy depresszió miatt kezelésre szorul.
Tudományos kutatások
Amerikai kutatók kimutatták, hogy a nagy tengerszint feletti magasság és a szélsőséges hőmérsékletek – melyek az érzelmi stressz hatásához hasonló fizikai stresszt idéznek elő – fokozzák a szervezet tápanyag- és energiaszükségletét, különösen, ami az antioxidáns hatású vitaminokat (ilyen a C-vitamin ) és az ásványi anyagokat illeti.
Fontos tehát, hogy stressz esetén bőséges vitamin- és ásványianyag- bevitelről gondoskodjon. A legújabb kutatási eredmények szerint, ha valaki egy hónapnál tovább fokozott stressznek van kitéve, kétszer akkora valószinűséggel fázik meg, mint azok, akiket csak mindennapi, kisebb stresszhatások érnek. A stressz kialakulásában, a munkahelyi feszültségeknek és a kapcsolattartási problémáknak van a legnagyobb szerepük.
Hat héten át folytatott vizsgálatok során 75 önkéntest két csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai rendszeresen fekete teát, a másik csoportba tartozók viszont egy olyan aromatizált italt fogyasztottak, amely íz, szín és koffeintartalom szempontjából teljesen megegyezett a fekete teával, de a fekete tea számos természetes alkotórésze hiányzott belőle.Ily módon sikerült mindkét csoport esetében kiküszöbölni a teaivással kapcsolatos pszichológiai tényezőket.
A kutatás során a stresszhelyzettel, a stresszterheléssel összefüggő teszteket végeztek el. Többek között sikerült két olyan élethelyzetben vizsgálni a viselkedésüket, amelyek meglehetősen erős stresszt jelentenek. Az egyik esetében azzal a fenyegetéssel néztek szembe, hogy elbocsátják őket a munkahelyükről, a másik esetben pedig azzal a váddal szembesültek, hogy a szupermarketben loptak valamit. A résztvevők önállóan értékelték az átélt stressz szintjét, továbbá mérték náluk a vérnyomást, a pulzust és a vér kortizolszintjét.
Mind a mérések, mind pedig az egyéni visszajelzések tanúsága szerint mindkét csoport tagjai magas fokú stresszt éltek át.Ugyanakkor az 50 perccel később megismételt mérések azt mutatták, hogy azok a résztvevők, akik fekete teát fogyasztottak, sokkal gyorsabban jutottak túl a stresszhelyzeten, mint azok, akik a teát helyettesítő mesterséges italt iszogattak. Az első csoportban a kortizol stresszhormon mértéke 47%-kal esett, míg a második csoportban ez a mutató csak 27%-kal csökkent.
Azoknak a résztvevőknek a vérében, akik fekete teát fogyasztottak, a trombociták szintje is csökkent. (Mint ismeretes, a túl nagy mennyiségben jelen lévő trombocitákat az infarktusok és a szélütések egyik okaként azonosították.) Emellett az első csoportban azt tapasztalták, hogy a teszt kitöltése után a résztvevők gyorsabban jutottak vissza nyugodtabb állapotba. A vizsgálatot vezető Andrew Steptoe szerint a kutatóknak egyelőre nem sikerült meghatározniuk, hogy a természetes teának mely aktív alkotórészei felelősek az ital jótékony hatásaiért. Ismeretes, hogy az agyban található idegingerület-közvetítő anyagokkal, a neurotranszmitterekkel a tea olyan alkotórészei is képesek kölcsönhatásba lépni, mint a katehinek, a polifenolok, a flavonoidok és az aminosavak – jegyezte meg a kutató.