Újra a megfázások szezonját éljük. A lázat, gyengeséget, fájdalmakat valahogy átvészeljük, és legtöbb esetben azok pár nap alatt el is múlnak. Az orrfolyás és a köhögés azonban makacs módon, akár hetekig is fennmaradhat.
Az egyensúlyi életmód esszenciájából fakad, hogy egy módszer nem segít mindenkinek, épp ezért érdemes a saját magunknak egyéni dolgokat alkalmazni.
Ennek érdekében közlök egyre több összetevőből álló köhögés elleni szirup receptet.
Próbáljátok ki, és jelezzetek vissza, hogy nektek vagy családtagotoknak melyik működött!
Az összetevők és a módszerek ezek alapján, szabadon variálhatók.
A legegyszerűbb a méz, legyen az hárs, akác vagy vegyesvirág. A legtöbb szirup valamilyen kombináció. Persze lehet cukorszirupot is használni, de minek… és valljuk be a cukor csak az olcsósága miatt alapja a gyógyszertári szirupoknak. Tehát egyezzünk meg abban, hogy a méz az alap.
1. Így az első recept egy kiskanál méz.
2. A mézeskanálba tehetünk 2-3 csepp eukaliptusz olajat. Annak légút tágító hatása van. Ha tömjén olajat teszünk bele az kifejezett gyulladáscsökkentő hatással bír.
3. A gyömbér szintén jó gyulladáscsökkentő. Vágjunk darabokra egy diónyi darabot és csurgassunk rá mézet, úgy, hogy háromszor ellepje. Másnaptól kanalazhatjuk a mézet, és ha szeretjük, a kanálba kerülhet pár darabka gyömbér is.
A következő receptek már nagyobb mennyiségek, melyek több hétig jók lehetnek az egész családnak.
4. Happy Homemaker a www.mrshappyhomemaker.com-ról a következő többgeneráción át használt receptet javasolja:
- fél csésze méz
- negyed csésze olíva olaj
- 3 kifacsart citrom
Az összetevőket kis edényben gőz felett felmelegítjük, összekeverjük, majd egy jól záródó üvegbe tesszük. Polcon másfél hónapi, hűtőben 3 hónapig is eltartható. Az éjszakai köhögések ellen este adjunk egy kiskanállal csöppségeinknek, vagy magunknak.
5. A wellnessmama.com a következőt javasolja:
- 4 csésze tisztított víz
- ¼ csészenyi gyömbér ( friss vagy szárított)
- ¼ csésze kamillavirág
- ¼ csésze mályvagyökér
- 1 evőkanál fahéj
- ¼ csésze citromlé (lehetőleg friss citromból)
- 1 csésze méz
A vizet a fűszerekkel össze kell forralni, majd kis lángon addig főzni, hogy a víz fele elfőjön. Ezt követően leszűrjük, langyosra hűtjük, majd hozzá keverjük a mézet és a citromlét. A szirup két hónapig tárolható a hűtőben.
Gyermekeknek egy teáskanál, felnőtteknek egy evőkanál javasolt naponta.
Remélem sikerül megalkotni a saját családi receptet, amit még unokáitok is használnak majd. Működhet még a hagyma, fokhagyma és bors is, mint hozzávaló, de az élvezeti érték kedvéért nem közöltem velük receptet.