Röviden: mert egészséges és finom. Már a vegyszeres háztáji zöldség is jóval finomabb, mint a nagyüzemi, de a bio minőség tovább tud javítani az élményen. De ne szaladjunk ennyire előre, először is nézzük, miért egészségesebb.
Nincs vegyszermaradvány
Az ökológiai gazdálkodásból származó zöldségekben, gyümölcsökben nincs vegyszermaradvány. Ennek az az oka, hogy nem használnak felszívódó növényvédő szereket, a nem felszívódókból is csak olyat, ami nem káros a környezetre és a hasznos élőlényekre. Általánosságban elmondható, hogy az így termesztett növényről bármikor leszakíthatunk egy termést, és megmosva bátran elfogyaszthatjuk. (Vannak olyan, ökogazdálkodásban engedélyezett növényvédő szerek, amelyeknek egy nap az egészségügyi várakozási ideje, de nagyon kevés).
A talajból sem jut vegyszer a növénybe, mert a gazdálkodást megelőzi egy három éves átállási időszak, amikor a talajból különböző gyökérzöldségek segítségével kivonják az esetlegesen benne maradt káros anyagokat. Ezt követően nem használnak talajfertőtlenítő szereket, sem műtrágyákat. Az átállási időszak végére a talaj élettel teli és szinte teljesen szennyeződésmentes. Miért szinte? Sajnos még az ökológiai gazdálkodás sem tud minden múltbéli és jelenlegi környezetszennyező hatást kiszűrni, akármennyire is törekszik rá. A lehető legtisztább termék: ezt tudják nyújtani a gazdák. És ez nagyságrendi különbség a „konvencionális” (vegyszert és műtrágyát használó) gazdaságok terményeihez képest.
Gazdagabb beltartalom
Erről megoszlanak a vélemények, hol azt mutatják ki, hogy a biozöldségnek magasabb a vitamin- és egyéb tartalma, hogy pedig azt, hogy nincs különösebb eltérés. Én úgy gondolom, hogy van. Mégpedig azért, mert a műtrágyák, amelyeket használnak, mindig erőteljesebb növekedésre késztetik a növényt, mint amire magától képes lenne, „felfújják”. Ismerős a hatalmas, vízízű alma? És a kicsi, zamatos, aromás? Ha egy-egy almát nézünk, lehet, hogy ugyannyi vitamint tartalmaz, csak az egyik 25 dkg, a másik 10 dkg. Ha fél kiló almát tudok megenni, a biotermékből máris 2,5-szer annyi vitaminhoz jutottam. (Létezik nagy bioalma is, de az fajtatulajdonság).
És az íz?
Szorosan összefügg az előző bekezdéssel: ugyanannyi ízanyag, jobban koncentrálva. Olyan, mintha töményebb szörpöt innánk. A másik tényező: a terméseket (pl. paradicsom, főleg az import primőr) még éretlenül szedik le, és szállítás közben pirosodik, nem ritkán vegyszeres segítséggel. Nem a növényen fejezi be az érést – ezért finomabb már a szezonban kapható, vegyszeres háztáji is az ilyen terméknél.
Az élmény csúcsa természetesen az otthon, magunknak termelt biozöldség és gyümölcs. Azon túl, hogy saját kezünk munkája van benne, sehol nem kapunk olyan friss terményeket. Hidd el, sokat számít: amint leszedsz, kihúzol egy zöldséget, azonnal elkezd bomlani a vitamintartalma. Ha rögtön meg tudod enni, fel tudod dolgozni, gyakorlatilag még „élő” növényt eszel. Észrevetted, hogy a gyerekek is így szeretik a legjobban? Nem véletlen…