A téli hidegben gyakrabban ledönthet minket a lábunkról valamilyen megfázásos betegség. A kezdeti tünetek ellen bátran küzdhetünk természetes módszerekkel, emellett azonban fontos figyelnünk a táplálkozásunkra is. Bár ilyenkor gyakran nincs is étvágyunk, mégis fontos egy jól összeállított étrend, melynek segítségével kevésbé gyengülünk le, és könnyebben visszanyerhetjük egészségünket.
A megfázás kezdeti tüneteit gyógynövényekkel, illóolajokkal, vitaminokkal, ételekkel, italokkal egyaránt lehet enyhíteni. Megelőzésre kiválóak az antioxidánsok, és ha szervezetünknek megfelelő a vitamin- és ásványi anyag ellátottsága, nehezebben gyűri le egy kis megfázás. C- és D-vitaminból jól jöhet a nagyobb dózis, ugyanis a kórokozók elleni védekezés sokat felemészt. A lázzal járó izzadás következtében sókat is veszítünk, tehát ásványi anyag pótlás is szükséges. Ez megoldható sok nyers zöldség és gyümölcs fogyasztásával, sós ételekkel is.
Nagyon fontos, hogy igyekezzünk kipihenni magunkat. A sok alvás mellett ügyeljünk a megfelelő folyadék-utánpótlásra. A lázzal együtt járó izzadással elveszített folyadékot ugyanis pótolni kell. A különféle meleg (nem forró!), mézzel ízesített gyógyteák köptető, hurutoldó hatással is rendelkezhetnek. Egy-egy csésze melegen gőzölgő bodzavirág, kamilla, hársfa, kakukkfű, zsálya vagy citromfű tea nagy megnyugvást hozhat a betegnek. A csipkebogyó teát ne forrázzuk, mert a C-vitamin tartalma károsodik.
A citrusfélék fogyasztása szintén a magas C-vitamin tartalmuk miatt javasolt.
A torok gyulladásos állapota miatt általában jobban esik olyan ételeket fogyasztani, melyeket könnyebb lenyelni, mint például levest, főzeléket, joghurtot.
Nem hiába készítenek nagymamáink húslevest ilyenkor. A forró leves remek folyadék-pótló, segít felszakítani a váladékot, emellett csökkentheti az orrdugulást is.
Hatékony antibakteriális vagy gyulladáscsökkentő fűszerek a fokhagyma, vöröshagyma, curry, kurkuma, gyömbér, torma és a bors.
Hosszú ideig tartó lázzal járó betegségekben elhasználódnak a szervezet energiatartalékai. A láz miatt nagyobb az energia- és fehérjeszükséglet, melyet kalóriában és fehérjében gazdag étkezéssel fedezhetünk (sovány húsok, felvágottak, tojás, túró, sajt). Nem a mennyiség, inkább a minőség a lényeg. Nem kell megijedni, ha a beteg étvágytalan, inkább kis mennyiségeket egyen, de az komplett fehérje, finomítatlan szénhidrát legyen.
Ilyenkor a pihenés a legfontosabb. Az edzés, testmozgás betegen nem ajánlott – főleg lázasan!
Több napja fennálló láz esetén mindenképp forduljunk orvoshoz!
Pékné Kovács Petra
a Balanced Lifestyle gyógynövény
és táplálkozástudományi szakértője