Keringési rendszerünk (a szív és az erek hálózata) látja el sejtjeinket oxigénnel és tápanyagokkal. Az erek rugalmasságuknak köszönhetően képesek megfelelő tágulásra és összehúzódásra. Ez mindennapjainkban a változó viszonyok miatt fontos, hogy alkalmazkodhassunk például a különböző fizikai megterheléshez, hőmérséklethez.
Ereink optimális esetben kellően rugalmasak, viszont rugalmasságuk idővel csökkenhet. A kezeletlen, hosszan tartó magas vérnyomás miatt az erek fala vastagszik, csökken rugalmassága. A magas koleszterinszint pedig lerakódásokat okozhat (plakkokat), amik hosszú távon beszűkíthetik az ereket. A plakkok okozta gyulladás is rontja az erek állapotát.
Az elhízás, cukorbetegség szintén jelentős rizikófaktor, szinte biztosan jelzik, hogy az erek állapota már nem megfelelő.
Rendszeres mozgással, megfelelő táplálkozással az érfalak rugalmassága javítható, helyreállítható, a károsodások nagyrészt visszafordíthatók.
A dohányzás is súlyosan károsítja ereink állapotát. A kezeletlen vérnyomás, cukorbetegség és koleszterin betegségek mellett ez a fő okozója ereink rossz állapotának.
A mozgás hiánya következtében is csökkenhet az erek rugalmassága, valamint a terhesség, álló munka, túlsúly, pszichés problémák esetén. A rendszeres mozgás hatására javul a szív működése, csökken a vérnyomás, és kedvezően befolyásolja a bevitt zsírok elégetését is.
Érdemes kerülni a meleg vizes fürdőket, szaunát, a hideg-meleg vizes váltózuhany viszont nagyon jól edzheti az ereket.
A táplálkozást tekintve a testsúly normalizálása az egyik legfontosabb feladat, mivel a túlsúly jelentősen megterheli szívünket.
A következő rossz táplálkozási szokások szintén gyengíthetik az ereinket:
- zöldségekben, gyümölcsökben vagy teljes kiőrlésű gabonafélékben szegény étrend
- rostban szegény étrend
- koleszterinben nagyon gazdag étrend
- finomított szénhidrátokban gazdag étrend
- elégtelen folyadékfogyasztás
Magas koleszterin szint esetén figyelni kell a táplálékaink koleszterin tartalmára. Igaz, a szervezet maga termeli a koleszterin nagy részét, táplálkozásunkkal kis részben mi is hozzájárulhatunk az összes koleszterin mennyiség csökkentéséhez. Állati zsírok helyett használjunk például hidegen sajtolt növényi olajokat, kevesebb állati belsőséget fogyasszunk. A rostok is képesek megkötni a felesleges koleszterint, tehát egyéb előnyös tulajdonságaik mellett ebben az esetben is javasolt a megfelelő mennyiségű rost fogyasztása. A zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék, korpás készítmények nagyon sok rostot tartalmaznak. Ha zsíros ételek mellé sok zöldséget eszünk, a káros hatás tehát kivédhető.
Kerüljük a transzzsírokat, és zsírban sütés helyett inkább grillezzünk!
Ajánlott a halfogyasztás, a benne levő omega-3 zsírsavak miatt, amik mérsékelhetik a gyulladásos folyamatokat.
A teljes kiőrlésű gabonákban levő rengeteg rost csökkenti a felesleges zsírok, szénhidrátok és fehérjék felszívódását.
A zöldségekben, gyümölcsökben található antioxidáns vitaminok, illetve ásványi anyagok védik az érfalakat. A leginkább javasoltak a következők: alma, banán, káposzta, hagymafélék, zöld levélzöldségek, articsóka.
Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele (napi 2-3 liter). A jó minőségű vörösborok (maximum napi 1 dl) antioxidáns tartalma segíthet az erek rugalmasságának megőrzésében.
Magas vérnyomás esetén figyelni kell a csökkentett sófogyasztásra, ami minden esetben maradjon napi 5 g alatt.
Mérsékeljük a cukorfogyasztást, édességigényünket érdemes inkább gyümölcsökkel, aszalt gyümölcsökkel, alternatív édesítőkkel kielégíteni, amiknek lassabb a felszívódása.
Csökkentsük vagy mellőzzük a kávéfogyasztást, a napi több feketekávé ugyanis szűkíti az ereket, és mivel vízhajtó is, gyorsítja a fontos ásványi anyagok, a kálium és magnézium kiürülését.
A C-vitamin kiváló erősítője az érfalaknak, antioxidáns hatásánál fogva pedig ajánlott még az E-vitamin fogyasztása is. Ezek megfelelő zöldség, gyümölcs és olajos magvak fogyasztásával pótolhatók, de léteznek étrend-kiegészítők is, akár más antioxidáns hatású növényi kivonatokkal kombinálva, amik hiányállapot esetén hathatós segítséget nyújthatnak.
A zöldségekben, gyümölcsökben és gyógynövényekben található flavonoidok az érfalak rugalmasságát javítják, a lerakódó koleszterin lebomlását segítik azzal, hogy fokozzák a C-vitamin hatását, gátolják bomlását. Az érfalakban így a kollagén stabilizálódik, az erek rugalmassága javul. Flavonoidokban gazdag gyógynövények a galagonya, aminek virágos ágvégét használjuk, a fekete ribiszke levele. A galagonya teát legalább 2-3 hónapig fogyasszuk, a hatását ugyanis hosszú távon fejti ki.
Proantocianidineket tartalmaznak a piros bogyós gyümölcsök, a csipkebogyó, a vörös káposzta, a hársfavirág és a szelídgesztenye.
Szíverősítőként hasznunkra lehet a galagonya mellett a szúrós gyöngyajak, feszültségoldóként a citromfű és az orbáncfű is. Ezeket akár teakeverékként, étrend-kiegészítők formájában is fogyaszthatjuk.
A Gingko bilobával és a belőle készült termékekkel javíthatjuk az erek átjárhatóságát, elsősorban keringési zavarok, feledékenység, memóriazavar esetén használjuk.