Hűsítő gyógynövényként talán a legismertebbek azok, melyek illóolajat tartalmaznak. Ilyen a borsmenta (Mentha x piperita), amiben a mentol a hideg érzékelő receptorokra hat. Ezt a tulajdonságát használhatjuk ki egyes mozgásszervi betegségek elleni kenőcsök, krémek összetevőjeként is, amikor gyulladást gyanítunk. Felfrissíti a figyelmünket, ha az illóolajat a csuklónkra vagy zsebkendőre cseppentve szagolgatjuk.
Hasonlóan hűsítő a citromfű (Melissa officinalis), ami emellett nyugtatja az idegeinket; az ánizs és az édeskömény is. Használhatjuk őket gyümölcslevesekhez, hűsítő koktélokhoz, gyümölcssalátához.
Hidratáló ételek közé inkább a gyümölcsök és a zöldségek tartoznak. Az összes citrusféle (narancs, citrom, lime, grapefruit), valamint a kivi is a hűsítő táplálékok közé sorolhatók. Nyáron könnyebben elérhető idénygyümölcsök és zöldségek közül pedig a dinnyefélék és az uborka, amit nyáron frissítő arcpakolásként is használhatunk. Magas víztartalmuk segít pótolni a nyári fokozottabb izzadással veszített folyadékot.
Meglepő lehet, de az étkezési zselatin remek kollagén forrás. Rendszeresen fogyasztva – például gyümölcszseléként – már pár hét után érezhetjük, hogy bőrünk kisimul, hidratáltabb.
Ezek mellett nyáron fokozottan figyeljünk arra, hogy igyunk elég folyadékot, minimum 2-3 litert naponta. A folyadékok közül a friss víz hidratál legjobban.