Ha meggyőződtünk arról, hogy szükséges a glutén kizárása, a teljesség igénye nélkül a következőkre érdemes figyelni, ugyanis rejtetten számos élelmiszer tartalmazhat glutént:
- Bár a zab nem tartalmazza, a zabliszt vagy a zabpehely mégsem javasolt a gluténérzékenyeknek, ugyanis a betakarítás, illetve a feldolgozás alatt előfordulhat gluténszennyeződés. Gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerekben található zabot olyan speciális módon kell előállítani, elkészíteni és/vagy feldolgozni, hogy a búzával, rozzsal, árpával, vagy ezek keresztezett változataival való szennyeződést elkerüljék, és az ilyen zab gluténtartalma nem haladhatja meg a 20 mg/kg-ot.
- Pékáruk, tészták, sütemények, kekszek.
- Maláta és a malátakivonat.
- Előre panírozott húsok, a legtöbb szalámi, kolbászféle, húskészítmények.
- Üdítők és alkoholos italok – elsősorban ezek alapanyagai.
- Minden feldolgozott készítmény esetén meg kell győződni arról, hogy valóban gluténmentes.
- A kukoricapehely sem biztos, hogy gluténmentes, árpamaláta kivonat, vagy búza felhasználásával készülhetnek.
- Csokoládékon is találkozhatunk a felirattal: “nyomokban glutént/búzát tartalmazhat”, így a termék nem minősül gluténmentesnek.
- A biztonságos fagylaltozáshoz legjobb, ha veszünk otthonra készen kapható dobozos fagylaltot, aminek címkéje alapján meggyőződtünk arról, hogy nincs benne glutén, vagy mi magunk készíthetjük el a hűsítő édességet!
- A termékek olyan szójaszószt sem tartalmazhatnak, amelynek készítése során búzát vagy tönkölyt használtak. Ha a termékhez állományjavító adalékként módosított keményítőt adtak és a keményítő eredete nem tisztázott, a termék nem tekinthető biztonsággal gluténmentesnek.
A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank azoknak az élelmiszereknek a listáit tartalmazza, amelyek – a gyártók nyilatkozata alapján – nem tartalmaznak glutént, és nem is szennyeződhettek azzal a gyártási, csomagolási eljárás során sem. Itt érhető el az adatbank, ami évente frissül: http://www.taplalekallergia.hu/
A tiltott gabonaliszteket helyettesíthetjük a következőkkel: rizzsel, kukoricával, amaránttal, hajdinával. Alternatív lisztek közül különleges finomságok készíthetők kókuszliszt, gesztenyeliszt, különböző olajos magvak (gesztenye, mandula, dió, mák, mogyoró, kesudió) őrleményének vagy lisztjének felhasználásával.
Ha maglisztet használunk, készüljünk fel, hogy az sütéskor nem viselkedik ugyanúgy, mint a sikér tartalmú lisztek, az ízük is más, de így is nagyon ízletes finomságok készíthetők belőlük.
Pékné Kovács Petra
a Balanced Lifestyle gyógynövény
és táplálkozástudományi szakértője