A gluténmentes étkezés mostanában eléggé divatos, egyre többen választanak gluténmentes étkezést, gluténmentes ételeket, olyanok is, akik valójában nem érzékenyek a gluténre.
Sorozatommal szeretnék tisztább képet nyújtani az olvasóknak ebben a bonyolult témában.
A cikksorozat első részében az alapfogalmakat szeretném tisztázni.
A glutén egy fehérje komplex, két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza (tönköly és kamut búza is), a rozs, zab és az árpa magjaiban található meg, és olyan termékekben, amik a fenti magvakat vagy azokból készült bármilyen terméket tartalmaznak.
A gluténmentes kifejezés azt jelenti, hogy a termék gyártása és csomagolása során a fent felsorolt anyagok egyike sem került a termékbe, és még csak nem is szennyeződött azokkal a termék. A „gluténmentes” kifejezés akkor tüntethető fel egy termék címkéjén, ha termék gluténtartalma a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben nem haladja meg a 20 mg/kg-ot.
A nem cöliákiás gluténérzékenységet sokan összekeverik a cöliákiával, elkülönítésük szakember feladata. A nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) egy viszonylag új fogalom. Az autoimmun eredetű cöliákiában kimutatható a vékonybél károsodása, és a legtöbb esetben társuló betegségek is jelentkezhetnek. Az NCGS esetében nem károsodik a vékonybél. Míg a cöliákia egy egész életen át fennálló autoimmun betegség, aminél a diéta is egész életen át tart, addig a nem cöliákiás gluténérzékenység gyógyítható.
Mivel a diagnózis bonyolult, mindenképp kérjük orvos és dietetikus segítségét, ne próbálkozzunk öndiagnózissal! Ha diagnózis nélkül elkezdünk gluténmentes étrendre áttérni, lehet, hogy a tüneteink csökkennek, de a probléma gyökere, vagy akár hogy van-e bélkárosodás, számíthatnak-e társuló betegségekre, nem derül ki. Fontos kizárni a cöliákia lehetőségét.
Amennyiben Ön is felfedezte magán a gluténérzékenység tüneteit, mindenképpen forduljon szakorvoshoz, hogy megfelelően diagnosztizálják esetleges gluténérzékenységét!
Tényleges gluténérzékenység esetén sem kell megijedni, rengeteg gluténmentes étel, élelmiszer áll már rendelkezésünkre, hogy teljes éleltet élhessenek a cöliákiások, gluténérzékenyek is.
A cikksorozat következő részében a cöliákiáról és a gluténérzékenységről, és ezek tüneteiről olvashatnak bővebben.