Ha nyár, akkor napfény, ha napfény akkor UV sugárzás, ha UV sugárzás, akkor húúúú védjük a bőrünket. Ugye ez jut rögtön mindenki eszébe. A bőrről már írtam korábban (cikk). A szemről azonban sokkal kevesebb szó esik.
Szemünk sokkal intenzívebben van kitéve bármilyen fény hatásnak, mivel a szemlencse fókuszálja a fénysugarakat. A lencse nem tesz különbséget semmilyen fény között, legyen az látható, uv, infra vagy lézer. Egy gyűjtő lencséről van szó, aminek a nevében benne van, hogy összegyűjti a sugarakat. Ennek megfelelően a szem ideghártyája, azon belül is a látófolt helye kapja a legnagyobb adagot mindenféle sugárzásból, ha az a szemünk látókörébe kerül. Épp ezért a szemünkre sokkal nagyobb figyelmet érdemes fordítani, mint a bőrünkre.
A szemet érő fény egy része feldolgozódik, kémiai energiává, majd elektromos árammá alakul, és a látóidegen végigfutva eljuttatja a fény információját az agyba. Mi egyébként az általunk látható fényt hívjuk “láthatónak”. A méhek például a virágokról visszaverődő UV fényt látják, a denevérek pedig az ultrahangot, de a folyamat náluk is ugyanaz.
A látható fény feldolgozásában, jelentős szerepe van az A-vitaminnak, ami a karotenoidok közé tartozik. Milyen érdekes a természet! Az A-viatminnal két legyet ütünk egy csapásra. Nem csak “látunk” vele, hanem véd is minket. A karotenoidok a színes gyümölcsökben, zöldségekben és algákban találhatók, és az egyik legfontosabb antioxidánsaink. Meg kell még említeni a többi növényi Xantint, falvonoidot, antociánokat stb. is. Ez fontos, ugyanis a fény, különösen ahogy csökken a hullámhossza egyre erősebb oxidatív hatással rendelkezik. Ezért veszélyesebb az UV tartomány, mert az alacsonyabb hullámhosszú. Csak a jobb megértés kedvéért: ha az UV tartományt is elhagyjuk, akkor jutunk el a röntgen sugárzás tartományába.
A lényege az egész mondandómnak, hogy mindenek ára van. Az, hogy ilyen részletgazdagon vagyunk képesek feldolgozni a külvilág vizuális információit, jelentős terhet is ró szemünkre. Nem véletlen, hogy amikor a legerősebb a fény, akkor érik a legtöbbféle, legszínesebb ehető növény!
Hogyan védjük hát a szemünket?
- Csökkentsük a bejövő káros hatást
- Erősítsük meg a védelmünket.
Az első pont egyszerű. Ne nézzünk a napba! Illetve félretéve a tréfát, használjunk napszemüveget. A hiúbbak figyelmét szeretném felhívni, hogy a hunyorgás is természetes “napszemüveg”, és a napszemüveg használata a szarkalábak kialakulását is késlelteti.
Nem minden napszemüveg jó ám! Bár a hunyorgást, a mezei sötét lencsék is megakadályozzák, a szem védelmére megfelelő UV szűrővel ellátott szemüvegre van szükség. Az olcsó sötét szemüvegek, még károsak is, mert nem csak a hunyorgást, hanem a pupilla fényre adott szűkülési reakcióját is csökkentik. A drágább szemüvegek tehát nem divatból drágábbak (bár ez is benne van), hanem általában tényleg nagyobb védelmet biztosító lencsékkel vannak ellátva. Ha polárszűrő is van a lencsében az további pozitív hatással bír.
A második pont sarkalatos. A szem antioxidáns védelme nem maradhat el. A mániám minél több színes gyümölcs és zöldség fogyasztárása ösztönözni mindenkit, és ezt most fokozottan szeretném megtenni. A narancsban, és grapefruitban megtalálható Zeaxantin és Kriptoxantin, a spenótban és sárgarépában megtalálható Béta-karotin, az algákban megtalálható Alfa-karotin, illetve az áfonyában, homoktövisben, goji bogyóban megtalálható számos flavonoid, antocianid stb. mind, mind fontosak. Ez a rövid felsorolás nem teljes, mint ahogy az említettek sem csak a megnevezett antioxodánsokat tartalmazzák, és még meg sem említettem a klasszikus vitaminokat..
Az amerikai National Eye Institute (Nemzeti Szem Intézet) ajánlása szerint bizonyos mikrotápanyagok segíthetnek kivédeni vagy lassítani a száraz makula degeneráció előrehaladását, ami szintén a felhalmozódó oxidatív stressz okozta károsodások eredménye. Erre ajánlásukban a következő formula javasolt: 500mg C-vitamin, 400 NE E-vitamin, 15mg Béta-Karotin és 80 mg Cink-Oxid. Ez nagyon pozitív ugyan, de önmagában semmi. Én azt mondom, minél többet, minél többfélét.
A szem védelme érdekében tehát napi 2 maréknyi színt javaslok. Vagyis két maréknyi színes zöldséget, bogyós gyümölcsöt, narancsot, bármit, aminek élénk színe van. A sok gyümölcsből és zöldségből álló szárított porok is nagyon hasznosak, ezekből már ki lett vonva a víz, így egy két kanálnyi is elég belőlük.