Ezt a brokkolis egytálételt, már vittem a potluck-ra, mégis úgy érzem, hogy olyan jól sikerült, hogy érdemes még egyszer hivatkozni rá.
Mostanában, mondjuk minden másnap ezt eszem, hol brokkolival, hol karfiollal. Cukkinivel, vagy karalábéval, sárgarépával vagy újhagymával. Variálom a zöldségeket, és variálom a magszószt. Hol kesudió az alap, hogy normál dió vagy tökmag, vagy vegyesen. Nem lehet megunni.
És így nézett ki már a potluck-on, kesudiós-diós magszósszal:
Biztosan el tudjátok képzelni, kívül lágy és krémes, belül friss és ropogós. A szósz kellemesen fűszeres, a zöldségek pedig az eredeti ízüket mutatják, az összhang tökéletes.
Zöldségek:
1/2 brokkoli
1 piros kaliforniai paprika
1 fehér hagyma
(de lehet karfiol, karalábé, cukkíni, káposzta, sárgarépa, zeller, újhagyma, stb…)
1 kanál szójaszósz, pár csepp olaj
Szósz:
1 csésze kesudió és magyar dió keveréke (vagy bármilyen olajos mag, amit szeretsz)
1 csésze tiszta víz
1/2 sárgarépa (ha kihagyod, akkor egy pici édesítőszert tegyél bele)
1 kanál citromlé
fűszerek: só, paprika, bors, fokhagyma, kömény (vagy kész fűszerkeverék)
A zöldségeket összevágtam, meglocsoltam egy kanál szójaszósszal, és egy kevés oliva olajjal, kézzel jól beledolgoztam. A szószhoz valókat turmixgépben simára kevertem, majd ráöntöttem a szószt a zöldségekre. Nagyon egyszerű.
Hétköznapra ajánlom: Este elkészíted az öntetet, ez a mennyiség 2-3 adag zöldségre elég. Reggel frissen összevágsz 1 adagnyi zöldséget, ráöntöd a szószt, és már mehetsz is vele munkába. Kitűnő ebéd.
Lénárt Gitta
gittarawfood.blogspot.hu