Téli hidegben, megfázásos időszakban gyakran teázunk. Mindez egyes kultúrákban már több ezer éves múltra tekint vissza. A teázás szertartása, a kellemes íz, hőmérséklet mellett a teáknak számtalan jótékony hatása van. Ahhoz viszont, hogy a teánkból a maximumot hozzuk ki, nem árt néhány szabályt betartani.
Minőségi teák esetében a helyes elkészítés teafajtánként különböző.
A fekete, gyümölcs és rooibos teákat forrásban levő vízzel is leönthetjük, a zöld teát viszont csak 70-80 fokos vízzel, hogy a vitaminok, antioxidánsok ne károsodjanak. 3-4 percig áztatjuk a teafüvet szűrés előtt. A zöld teát másodszor is le lehet forrázni, ugyanis ilyenkor más hatóanyagok oldódnak ki. Igaz, ilyenkor kicsit hosszabb ideig, 5-8 percig áztassuk a teafüveket.
A gyógynövények közül a gyökereket, kéreg drogot vagy terméseket tartalmazókat forrásban levő vízhez adjuk, és még pár percig forraljuk.
A virág részeket, leveleket tartalmazó gyógyteákat a fekete teához hasonlóan forrázzuk, míg a magas vitamin tartalmú bogyókat, mint a csipkebogyót langyos vízben kell áztatni, hogy C-vitamin tartalma ne károsodjon.
Szintén hideg vízben áztatjuk (3-4 órán keresztül) a nyálka tartalmú gyógynövényeket (pl. mályva), és a fehér fagyöngyöt (ez utóbbit viszont 12 órán keresztül).
A teakészítéshez kerüljük a fém eszközök használatát! A víz minősége sem mindegy, a kemény-klóros csapvízzel készült teák íze teljesen más, mint a szűrt vízzel, ásványvízzel, forrásvízzel készítetté.
Lehetőség szerint mindig frissen főzött teát fogyasszunk, sok esetben az sem jó, ha a teafű órákig ázik a vízben. Ilyenkor inkább készítsünk friss teát!
Aki mézet vagy citromlevet használ ízesítésre, ne tegye őket a teába, míg nem hűlt vissza a hőmérséklete 40-50 fok alá. A magas hőmérséklet ugyanis károsítja a citrom C-vitamin tartalmát, valamint a mézben található fontos enzimeket.
A cukor (és persze a citromlé) használatával elfedhetjük a teák egyedi ízét, így egy igazán különleges szálas tea fogyasztását ezek használata nélkül javaslom.
Az igazi teát nem kell ízesíteni ahhoz, hogy finom legyen. Már sok olyan tea/teakeverék is kapható, ami ízesített, így felesleges egyéb anyagot hozzáadni.
Jól ismert, hogy az angolok a testes, erős teákhoz tejet adnak. Ha emellett döntünk, akkor a már felmelegített tejhez öntsük hozzá a teát!
A méz, cukor mellett, ha szeretnénk, édesíthetünk alternatív édesítőkkel: kókuszcukorral, xilittel, eritrittel is.
Télen mindenkinek jól esik egy bögre forró tea. Ilyenkor az akár natúr teánkhoz is adhatunk egy kis narancsot, almát, fahéjat, szegfűszeget, diót, vagy válasszunk ízesített teákat!
Ha igazán finom teát szeretnénk inni, mindig válasszunk filteres teák helyett szálasat. Most már rengeteg teából létezik BIO változat, amik ellenőrzötten növényvédő szer mentesek.
Pékné Kovács Petra
a Balanced Lifestyle
gyógynövény és táplálkozástudományi szakértője