Először is tisztázzuk, mik azok a nyers ételek!
Élő, vagyis nyers ételek, amiket elkészítés során nem hevítünk 45 fok fölé, természetes, tápegész, és jellemzően növényi eredetű ételek, és amelyek enzimekben, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok. Ide tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, friss növényi hajtások, csírák, csíráztatott magok, babfélék és gabonák. A nyers ételek nem tartalmaznak feldolgozott, finomított összetevőket, adalékanyagokat.
A következő kérdés, hogy mit takar a „nyers étrend” kifejezés!
A nyers étrend nem jelent feltétlen 100%-osan nyers ételeket. A nyers étrend egy tudatos táplálkozás, ami azon túl, hogy legalább 70%-ban nyers ételekből áll, figyelembe veszi az ember személyes igényeit, környezetét, körülményeit, anyagi lehetőségeit is. Nyers étrend egy gyümölcsreggeli, egy könnyű főtt ebéd, és egy tartalmas saláta vacsorára. Vagy reggelire egy jó nagy adag zöld turmix, nyers ebéd (már rendelni is lehet, házhoz szállítják), és a családdal közösen egy könnyű, főtt vacsora. A lényeg, hogy az étrend tudatos legyen, és a nyers ételeken túl a maradék 30%-ban fogyasztott főtt ételek pedig lehetőleg tartósítószer-, adalékanyag- és mesterséges anyag mentesek legyenek.
A nyersevők igyekeznek megtalálni a megfelelő arányt a nyers és a főtt ételek fogyasztása között. Van, aki úgy érzi jól magát, ha kizárólag csak nyers ételeket eszik, de vannak sokan, akik nem tudnak és nem is akarnak 100%-ban áttérni. Az viszont tény, hogy minél nagyobb a nyers ételek aránya a táplálkozásunkban, annál jobban fogjuk érezni magunkat.
Nézzük, mit nyerhetünk, ha belépünk a nyersevők táborába, és legalább 70%-ban lecseréljük az eddigi étrendünket nyers, feldolgozatlan, természetes ételekre!
Az első, és talán legszembetűnőbb változás, hogy megnő az energia szintünk. Kevesebb lesz az alvásigényünk, és sokkal energikusabbak, lendületesebbek leszünk, és ez a lendület kitart egész nap. Magamon még azt is tapasztaltam, hogy megnőtt a „türelem-határom” is, vagyis sokkal nehezebben tudnak felbosszantani, vagy kihozni a sodromból, amióta ezt az étrendet követem.
A helyesen megválasztott nyers étrend beállítja az ideális testsúlyt. Eltűnnek a felesleges kilók, olyanok, amiktől már évek óta nem tudunk megszabadulni. Ráadásul koplalás és a szervezetünk kiéheztetése nélkül. Úgy fogyunk, hogy közben ellátjuk a szervezetünket a legfontosabb tápanyagokkal! A sejtjeink boldogok, elégedettek lesznek, miközben olvadnak le rólunk a zsír-rétegek!
Krónikus betegségek tünetei mondanak búcsút örökre! Vérnyomás problémák, szénanátha, allergiás tünetek, rendszeresen visszatérő fejfájás… Saját magamon tapasztaltam ezeket a hatásokat. Itt az augusztusi szénanátha szezon, és én nem vagyok rosszul. Nincsenek áttüsszögött, álmatlan éjszakák, nincs szemviszketés, orrfolyás. Szabadon tartózkodhatom kint a szabadban ilyenkor is, nem fenyeget az a veszély, hogy egyszer csak nem kapok levegőt! Nagyon jó érzés ez, hiszen hosszú évekig keserítette meg életemet az allergia!
Letisztul a bőr, egészségesebb lesz a haj, a köröm. A természetes, tiszta táplálkozás nagyon meglátszik a külsőnkön is. Beszéltem kozmetikusokkal, fodrászokkal, akik bizonyítják, hogy azoknál a vendégeknél, akik elkezdték – természetesen az ő tanácsukra – inni a gyümölcs- és zöldségturmixokat, és egyre több nyers ételt kezdtek fogyasztani, helyreállt a bőrük rugalmassága és a hajproblémák is megszűntek. Hiába kenünk magunkra drága krémeket, tonikokat, hajszeszeket, ezek igazából nem sokat érnek, ha a táplálkozással szépségünk ellen dolgozunk. Csak egy -„belülről” is-, helyes táplálkozással megtámogatott kozmetikai vagy hajgyógyász program tud igazán hatásos lenni.
Vitalitás, életkedv: az élő ételek fogyasztása eredményez egyfajta szemléletváltást. Pozitívabbak, tisztábbak lesznek a gondolataink. Tisztább lesz a tekintetünk, és ha bárkire így nézünk, a külvilág is nagyobb kedvvel, mosolyogva tekint vissza ránk. Azt vesszük észre, hogy jobban teljesítünk, a dolgok elkezdenek „működni” körülöttünk.
Megváltozik a testünk illata. A bőrünk az egyik kiválasztó szervünk, és a táplálkozás nagy mértékben befolyásolja a bőrünkön át távozó méreganyagok összetételét, illatát. Ezt bárki megtapasztalhatta egy zsíros, nehéz, fűszeres étkezés után. A növényi táplálékok, főleg nyersen lúgosítanak, nagyon kevés méreganyagot hagynak maguk után. Ennek megfelelően bőrünk és szánk friss és gyümölcsillatú lesz, akár még egy kiadós futás vagy edzés után is.