Az előző cikkben is említettem, hogy a gluténérzékenység és a cöliákia esetében valójában két betegségről van szó. A fogalommeghatározással azonban sokszor még a szakemberek közt is vita lehet. A gluténérzékenységet (lisztérzékenységet) semmiképp ne keverjük a cöliákiával! Fő különbség, hogy az autoimmun eredetű cöliákiában károsodik a vékonybél, és a legtöbb esetben más betegségek is társulnak mellé. A nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) esetében nem károsodik a vékonybél. Míg a cöliákia egy egész életen át fennálló autoimmun betegség – aminél a diéta is egész életen át tart -, addig a nem cöliákiás gluténérzékenység gyógyítható, kezelhető.
A nem cöliákiás gluténérzékenység jellemzői:
- inkább felnőttkorban jelenik meg,
- a glutén fehérjéi ellen nem termelődnek antitestek, mint a cöliákiánál, így a szerológiai vizsgálatok sem mutatják ki,
- nincs vékonybél károsodás, ezért a vékonybél szövettani vizsgálatai során sem mutatható ki,
- nem jelentkeznek társbetegségek,
- családi halmozódás nem ismert,
- nincsenek társuló autoimmun betegségek,
- a panaszok a glutén fogyasztásához köthetőek.
Az NCGS általában valamilyen hasmenéses betegség, antibiotikumos kezelés után alakulhat ki, amikor a bélfal áteresztő képessége átmenetileg megnő, félig emésztetlenül juthatnak a szervezetbe tápanyagok, amikre az immunrendszerünk védekező mechanizmusok sorozatával válaszol. Az NCGS-nél van még egy lényeges megfigyelés: bizonyos esetekben a gluténtartalmú élelmiszer elfogyasztása után már akár 20 perccel nagyon markáns hasi tünetek jelentkezhetnek, ami nem jellemző a cöliákiára.
Kezelése: dietetikus segítségével egyénre szabott gluténmentes étrendet kell kialakítani, közben a bélflórát helyre kell állítani. Ebben pre- és probiotikumok lehetnek segítségünkre. Később, fél-egy év múlva próbát kell tenni, az érzékenység továbbra is fennáll-e.
A cöliákiát valójában nem az egyes gabonafélékben található glutén, hanem a fehérje komplex egyik komponense, a gliadin váltja ki. Mivel a károsodott emésztőrendszer nem tudja lebontani a gliadint, kóros immunválasz alakul ki, a szervezet ellenanyagokat termel, ami autoimmun folyamatot indít be. Ennek következtében a vékonybél nyálkahártyájának gyulladása és emésztési panaszok jelentkeznek. A károsodás miatt a tápanyagok felszívódásában fontos szerepet játszó bélbolyhok mérete csökken, akár teljesen elveszthetik eredeti funkciójukat, el is halhatnak. Egy idő után a tápanyaghiány olyan súlyossá válik, hogy az már a szervezet működését is veszélyezteti.
A cöliákia nem gyógyítható, de gluténmentes étrenddel tünetmentessé tehető.
Mielőtt azonban diétázni kezdünk, kérjük szakember tanácsát és bizonyosodjunk meg arról, hogy milyen betegségben szenvedünk! A tünetek (emésztési zavarok, hasmenés, hasfájás, puffadás) nem biztos, hogy cöliákiát jeleznek, más betegségekre is utalhatnak, a fent említett NCGS-re, fertőzésre, stresszre vagy akár irritábilis bél szindrómára. Tehát, ha hosszabb ideje vannak emésztési problémái, mindenképp forduljon szakorvoshoz vagy dietetikushoz!
Pékné Kovács Petra
a Balanced Lifestyle gyógynövény
és táplálkozástudományi szakértője