Hiába rég óta ismert fertőzés, mégis minden nyáron akad áldozata a szalmonellának. A fertőzést Salmonella baktériumok okozzák, melyek eredendően állati eredetű élelmiszereken találhatók meg, elsősorban a baromfihúson, a tojás belsejében és külső, meszes héján. 1. A baktérium meleg, nedves feltételek között érzi magát jól, így hűtőszekrényben, kellően tisztított, fertőtlenített felületeken nem szaporodik (de nem feltétlenül pusztul el).
A fertőzés megelőzéséhez az alábbi szabályokat feltétlenül tartsuk be!
- Minden főzés, sütés előtt alaposan mossunk kezet, ha lehet, minél melegebb vízben, még ilyenkor nyáron is!
- A nyers húst mindig csomagoljuk be, hogy a leve még a hűtőben se csöpöghessen rá más ételekre, nehogy megfertőzze őket.
- A fagyasztott húst – főleg nyáron – ne hagyjuk elől, hogy szobahőmérsékleten olvadjon fel. Helyette hűtőben olvasszuk, vagy sütő és mikrohullámú sütő olvasztó funkcióját használjuk.
- Felhasználás előtt a tojásokat mindig alaposan mossuk meg!
- A húsokat és a tojást is süsük/főzzük megfelelően át! A tojásnak minimum 7-10 perc főzés szükséges.
- A húsok feldolgozása után a használt eszközöket azonnal alaposan mossuk el, lehetőleg fertőtlenítsük.
- Grillezéskor ügyeljünk, hogy a nyers húsok ne érintkezzenek olyanokkal, amiket azután nem sütünk meg alaposan.
- A megmaradt hús- és tojásos ételeket mielőbb hűtőszekrénybe kell tenni, újbóli fogyasztás előtt jól átforrósítani.
- A zöldség- és gyümölcsféléket is fogyasztás előtt mindig alaposan meg kell mosni!
- A mosogatót, feldolgozóasztalt minden héten egyszer fertőtlenítsük!