Ez az étel az egyik kedvencem. Ezt eddig bárhová vittem, bárkinek kínáltam, mindig nagy sikert aratott, mindenevő barátaim, munkatársaim, családtagjaim is csodálkozva néztek rám: de hát ez nagyon finom! Hát persze, hogy finom, nem kínzom én magam…
Tavaszi tekercs
Hozzávalók:
1 kisebb cukkíni
1 zsenge karalábé
1 kisebb sárgarépa
pár csepp citromlé
1 csokor mentalevél
A szószhoz:
2 narancs kifacsart leve
4 kanál szezámmag
2 kanál fehér miso
1 kanál szójaszósz (elhagyható, helyette használj egy csipet sót)
2 gerezd fokhagyma
1 kanál frissen facsart citromlé
csipet erőspaprika (chilli)
A cukkíniket uborka szeletelőn hosszában (!) felszeleteljük, majd hármasával egymás mellé fektetjük úgy, hogy legyen egy kis átfedés.
Elkészítjük a tölteléket: a karalábét és a sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk pár csepp citromlével, és hozzákeverjük az apróra vágott menta leveleket. A töltelékből egy kanállal a cukkíni lapokra helyezünk, majd feltekerjük.
A szószhoz először a szezámmagot kávédarálón megőröljük, majd a többi hozzávalóval turmixgépben krémesre keverjük. Ha nagyon sűrű lenne, akkor egy kis vizet még adhatunk hozzá.
A tekercseket tányérra rakjuk, meglocsoljuk a szósszal, és mentalevelekkel díszítjük.
Lénárt Gitta receptje