Vigyázz, kész, nyers brownie!
A megszokott brownie nyers változata lehet kifejezetten egészséges, ha az alapanyagokat úgy válogatjuk össze, hogy azok tartalmazzanak antioxidánsokat, és más, a szervezetünknek hasznos elemeket. És ha még sikerül vegyszermentesnek is lennie, akkor bátran és boldogan ehetjük ezt a finomságot, hiszen elmondhatjuk, hogy azon túl, hogy fantasztikus az íze, feltölt bennünket energiával, élettel… igazi tápanyagokkal.
Hozzávalók: (ez egy kisebb adag, 5-6 főnek)
- 10 dkg mandula (beáztatva, lehéjazva, megszárítva)
- 10 dkg kesudió
- 10 dkg aszalt áfonya
- 10 dkg datolya
- 4 dkg nyers kakaóvaj
- 3 dkg nyers kakaópor
- 1 teáskanál vaníliapor
- 2 dkg maca por* (elhagyható, de ettől lesz igazi különlegesség)
A magokat szárazon megőröljük, lehetőleg úgy, hogy maradjanak benne kis darabos részek, de legyen teljesen finomra, lisztre őrölt része is.Az aszalt gyümölcsöket kb. 2 órára beáztatjuk, majd aprítógépben egy nem túl homogén, lekvárszerű pépet készítünk. Ha túl sűrű, az áztató vízből tehetünk még hozzá.
A kakaóvajat felolvasztjuk, és a gyümölcsös masszába keverjük a kakaóporral, vaníliával és a maca porral együtt.A száraz magkeveréket összegyúrjuk a kakaós lekvármasszával.Egy sütőpapírral kibélelt tálcára egyenletesen elterítjük, a tetejét meghintjük kakaóporral, és egy két órára betesszük a hűtőszekrénybe.
Ha kihűlt és összeállt, szeletekre vágjuk, úgy tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Lénárt Gitta
http://gittarawfood.blogspot.hu