Kókuszos süti, kicsit másképp…
Régóta foglalkoztat egy finom kókuszos édesség gondolata. Az a bizonyos kókuszos golyó adta az ötletet, tudjátok, az a mandulás :), de nem szerettem volna golyókat csinálni, hanem egyben, mint egy igazi sütit, amit vágni is lehet…
És a tetejére eredetileg csokikrémet szándékoztam készíteni, de közbejött ez a csodás sötétvörös szőlő. Megkóstoltam együtt a kókuszreszelékkel, és nem volt rossz. Gondoltam, akkor biztosan ebben a sütiben is szeretni fogják egymást.
Mandulás kókuszos szelet
Az alaphoz:
1 csésze mandula egészen apróra őrölve (előtte a mandulát be kell áztatni, megszárítani)
1 kanál méz (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
1 kanál kakaó (lehetőleg cukrozatlan, bio legyen, ha nem nyers)
A kókuszréteghez:
20 dkg kókuszreszelék + 1 evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál méz
pici vanília por
pár csepp citromlé
A szőlő-öntethez:
1 kisebb fürt egészen sötét piros szőlő (ez majdnem fekete)
1/2 evőkanál psyllium husk
pár szem áztatott mandula
Az őrölt mandulát a mézzel és a kakaóporral jól összedolgozzuk, és vékonyan elterítjük egy kisebb tálca alján. Jól le kell nyomkodni, hogy sűrű legyen. Aszalni lehet, akkor keményebb lesz, de nem feltétlen, így is finom.
A kókuszreszeléket kávéőrlőn megdaráljuk, hogy egy lágy, krémes massza legyen. Hozzátesszük a mézet, a citromlét és még egy kanál kókuszreszeléket. (ez utóbbi az állag miatt kell, hogy ne legyen homogén pépes, és legyenek benne kicsi darabok is)
Rákenjük az alapra és félretesszük.
A szőlőt leszemezzük, és turmixgépben jól kikeverjük. Szűrőn átszűrjük (azért ennek a szőlőnek jó vastag héja és kemény magja van), és belekeverjük a psyllium husk-ot. Egy kicsit zselés, de még folyékony öntetet kapunk. Semmilyen ízesítő nem kell bele, ez úgy jó, ahogy van, a természet már beletette!
Felvágjuk szeletekre, minden szeletre teszünk egy szem mandulát, és leöntjük a szőlő-öntettel.
Ez egy ötlet, ezt lehet sokféleképpen variálni, más alap, más öntet, próbálkozz bátran!
Lénárt Gitta
http://gittarawfood.blogspot.hu/