Előző esti művelet:
Zöldségeket (cukkíni, padlizsán, sütőtök, paprika, de használhatsz brokkolit, gombát, karfiolt, répát, zellert, karalábét, hagymát, stb.) egészen apró darabra vágtam, így:
A mennyiség kb 4 csészényi, vagyis 2 adag.
Aztán elkészítettem a bazsalikomos marináló öntetet: (ez a mennyiség több adag zöldséghez is elég, csak ennél kevesebbet nem érdemes készíteni, mert nem lehet összeturmixolni)
1 dl olaj (nekem most szőlőmagolaj volt, de lehet oliva is)
1 citrom leve
2 kanál szójaszósz (vagy tegyél bele egy kiskanál sót)
1 marék feldarabolt, friss bazsalikom
1 kiskanál olasz fűszerkeverék (vagy használhatsz bármilyen kedvenc fűszert)
(a fokhagymás, gyömbéres változat is nagyon finom)
Az egészet összeturmixoljuk. Nem kell megijedni, nem fogunk 1 dl olajat megenni…
A zöldségekre öntjük a marináló öntetet, és jól összekeverjük. Egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
Másnap, vagy néhány óra múlva elővesszük, jól átforgatjuk, majd betesszük az aszalóba, vagy előmelegítjük a sütőt kb 50 fokra, majd kikapcsoljuk, és beletesszük a zöldségeket. Nem fog ettől megsülni, viszont jól átmelegszik. Több jótékony hatása is van a melegítésnek, pl. a zöldségek még jobban beszívják a mártásból az ízeket, leolvad a felesleges olaj az edény aljára, így szedésnél nem lesz zsíros az étel, és a harmadik, de nem utolsó előnye a melegítésnek, hogy MELEG ÉTELT TUDUNK ENNI!
A lecsöpögött lébe darabolhatunk újabb zöldségeket!
Krékerre pakoltam, és melegítés után sok sok friss zöldséggel, petrezselyem zöldjével tálaltam.
Lénárt Gitta
gittarawfood.blogspot.hu