Magas kalcium tartalma miatt különösen ajánlom ezt a finomságot. (a szezámmag súlyarányosan kalciumban gazdagabb, mint a tehéntej)
A színe már magával ragadó, és az állaga is finom, selymes. Annak van szerencséje, aki kedveli a kesernyés ízeket, mert könnyebb ezt az italt megszeretni, nem szokványos. Valami van benne, amitől az ember újra és újra megkívánja.
Hozzávalók 1 liter italhoz:
15 dkg szezámmag (egy pár órára beáztatva, hogy az enzimek feléledjenek)
10 dkg sárgarépa
tisztított víz
A magokat a feldarabolt sárgarépával, kevés vízzel simára turmixoljuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb 1 liter legyen. Szűrőzsákkal leszűrjük. A masszához öntünk még egy kis vizet, hogy még több magtejet préselhessünk ki belőle.
Édesíteni nem szükséges, mert a szezámmagnak és a répának jó kis természetes ízei vannak, kár lenne ezeket elnyomni.
Lénárt Gitta
gittarawfood.blogspot.hu