Alap:
1 marék beáztatott, majd megszárított dió
1/2 csésze csíráztatott, majd megszárított hajdina (ez mindig van itthon készen)
1 csésze datolya
fahéj, szegfűszeg, pici só
Töltelék:
1/2 sütőtök
1 alma
1/2 avokádó
1 kanál psyllium husk (a sűrítéshez)
kanál méz,
pici fahéj
fél citrom leve
Csokimáz:
1 marék kesudió
1 kanál kakaó
1 kanál karob por
1 kanál kókuszzsír
1 kanál citromlé
1 kanál méz
pici víz
Az alaphoz a hozzávalókat aprítógépben addig dolgozzuk, amíg össze nem áll egy masszává. Egy tortaforma alján egyenletesen szétnyomkodjuk. (nekem pici tortaformám van, kb 15 cm átmérőjű). Aszalni nem kell.A töltelékhez minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és simára keverjük. Valami nem zsírosat ki kellene találni a massza szilárdításához. Valamilyen magot, pl kesudiót is tehettem volna bele, de azt akartam, hogy a torta könnyű legyen. Úgy látszik vagy finom, és nem annyira mutatós, vagy szép de zsíros 🙂
A tölteléket egyenletesen rákenjük az alapra, majd jöhet a csokimáz:
Minden hozzávalót simára keverünk a turmixgépben, majd rákenjük a tökös töltelékre.
Egy órára berakjuk a hűtőbe, majd leszedjük a tortaforma oldalát, elsimítjuk, és felvágjuk.
Látszik a képen, hogy a töltelék nem szilárdult meg teljesen, így nem lehetett szép szeleteket vágni belőle. A tetején a csoki viszont tökéletes mázat képezett, emiatt sem lehetett vágni, mert a csokimáz törött!
Az íze remek lett, az állaga már nem annyira.
Ajánlom kipróbálásra: a töltelékbe banánt, vagy valami nem zsíros állagjavítót kell még tenni, a tetejére pedig olyan csokiszószt kell kitalálni, ami nem keményszik meg, pl a kókuszt ki lehet hagyni.