Több oka is lehet annak, hogy kipróbáld és megkóstold az olajos magokból, diófélékből készült tejet. Ételallergia, egészségügyi, morális… ezt mindenki eldönti maga.
De van egy nagyon egyszerű és ésszerű oka is: nagyon finom! Friss, üdít, mégis táplál, és tudod, hogy csak az van benne, amit beleteszel, nem manipulálta senki semmivel…szóval aki tudatos (nem finnyás!) az mindenképpen próbálja ki!
Hozzávalók 1 liter mandulatejhez:
- kb 10 dkg mandula 1 éjszakára beáztatva
- 1 liter víz
- 1 csapott kiskanál fahéj
- édesítőszer: kiskanál méz vagy pár csepp stévia, amit egyébként is használsz, csak cukor ne legyen!
A mandulát kevés vízzel simára turmixoljuk, hozzáadjuk a mézet vagy bármilyen édesítőszert, majd hozzáöntjük a többi vizet, és még ezzel is jól elturmixoljuk.
Szűrőzsákba öntjük, és leszűrjük. Jól kinyomkodjuk, hogy a visszamaradt massza minél szárazabb legyen.
A kifolyt tejet kb. 1 napig tudjuk tárolni hűtőszekrényben.
A visszamaradt pépet pedig fel lehet használni szószok, fasírtok, kenyerek készítésénél. Ha megaszaljuk és ledaráljuk, akkor tovább eláll. (és ez a mandula liszt).
Miből készíthetsz még így tejet? dió, kesudió, mák, napraforgómag, szezámmag… paradió…
Lénárt Gitta
gittarawfood.blogspot.hu