Ki ne emlékezne és szeretné a nagymama zserbóját? Lehet ezt nyersen? Hogyne! Zserbó-golyó!
Csokis diógolyó
Hozzávalók:
20 dkg áztatott dió (tiszta vízben legalább 24 órán át áztatjuk, az áztató vizet gyakran cseréljük)
3 evőkanál méz (ez változhat ízlés szerint)
1 evőkanál narancslé
1 csipet vanília por
3-4 dkg mazsola
A diót megdaráljuk és mézzel, narancslével, vaníliával ízesítjük. A mazsolát beáztatjuk, és ha felpuhult, egészen apró darabokra vágjuk, majd hozzákeverjük a diós masszához. Nedves kézzel pici golyókat gyúrunk belőle. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy kicsit megdermedjenek.
Megforgathatjuk kókuszreszelékben, vagy belemárthatjuk nyers csokiba.
Jó minőségű bio csokit is felolvaszthatunk, ha nincs otthon kakaóvaj.
Nyers csoki:
5 dkg kakaóvaj
1 evőkanál bio kakaópor
1 evőkanál méz
A kakaóvajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a kakaóport és a mézet, jól összekeverjük. A dió gombócokat félig belemártjuk, lecsöpögtetjük a felesleges csokit, majd hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
Lénárt Gitta receptje