Egy nagyon dekoratív, és finom receptet mutatok, érdemes kipróbálni, mert minden szempontból sikerélményt nyújt. Viszonylag egyszerű, bár kicsit munkás, ugyanakkor a tálalása miatt szinte biztosra vehető az elismerés, amit a háziasszony be tud gyűjteni egy ilyen étel után.(és életben azért ez nagyobb élmény, mint így itt a fotón 🙂 )
Hozzávalók: (magos réteg)
20 dkg áztatott dió
20 dkg őrölt napraforgó mag
40 dkg sárgarépa
10 dkg hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 szem aszalt paradicsom
5 dkg mazsola
só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
Zöldséges rétegek:
2 db cékla
2 db sárgarépa
½ fej fehér káposzta
2 alma
citromlé, só, méz
A magos réteghez a hozzávalókat aprítógépben morzsásra aprítjuk, ízesítjük, félretesszük.
Először a káposztát vágjuk darabokra, és tesszük az aprítógépbe. Kevés citromlével, sóval, mézzel ízesítjük. Ha elérte a megfelelő állagot, kiborítjuk egy tálba.
Ezután a sárgarépát és az egyik almát tesszük az aprítógépbe. Kevés sóval morzsásra aprítjuk, majd kiborítjuk egy másik tálba. Legvégül a céklából készítjük el a salátát, szintén egy almával, sóval, citromlével, mézzel. Mindhárom salátát megpróbáljuk lecsepegtetni, hogy a tányéron ne eresszenek még plusz levet. (a fotón látszik, hogy a színes zöldségek megfogják egymást. Úgy a tökéletes, ha ez nem történik meg)
Egy fémkarikát helyezünk a tányérra, és a magos masszából 2-3 evőkanálnyit szedünk, jól lenyomkodjuk.
Ezután jön a következő réteg, pl. a céklás, ebből is kb 1 ujjnyit teszünk a karikába. A következő réteg a világos káposztás, majd a sárgarépás jön. Ezt szépen lelapogatjuk, és még egy kanállal a magos masszából teszünk egyet a tetejére.
Ha eggyel készen vagyunk, a karikát lehúzzuk, és jöhet a következő tányér.
A tálalás után hamar jöjjön a fogyasztás, mert a színek összefolynak, és nem lesz annyira szép.
A maradék masszából fasírtot lehet aszalni, a zöldségeket pedig lehet salátának tálalni (bármihez).
Jó étvágyat hozzá!
Lénárt Gitta
http://gittarawfood.blogspot.hu/