Immár több mint 5 éve élek nyers, növényi táplálékon.
Emlékszem, akkoriban több egészségügyi problémával is küzdöttem, és bár az orvosok gyógyszereket írtak fel, amiket be is szedtem, ettől nem sokat javult a helyzet. Elkezdtem keresni a megoldást, hogyan szerezhetném vissza az egészségemet én magam. Kipróbáltam több módszert, de egyik sem hozta meg a várt sikert. Ekkor rátaláltam valakire, aki súlyos betegségből gyógyult ki a nyerskoszt segítségével. Azt gondoltam, talán ez lehet a megoldás az én számomra is!
Elhatároztam, hogy kipróbálom, de egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy vajon mit lehet nyersevőként enni, almát répával, vagy uborkát? De hogy lehet ezzel jól lakni? Nem unalmas ez? Abba pedig nem is akartam belegondolni, hogy soha többet ne ehessek egy jó meleg zöldséglevest, vagy egy főzeléket… Akkor még nem tudtam, hogy a nyers étkezés is lehet ugyanolyan ízletes és élvezetes, mint a hagyományos, sőt, hogy egyszer még sokkal szívesebben fogok nyers gazpachot enni, mint bármilyen főtt levest.
A kezdetek kezdetén elég egyhangú volt a nyers táplálkozás, reggel és délelőtt gyümölcs, gyümölcslé, délben saláta bőségesen, és vacsorára olajos magok, aszalt gyümölcsökkel. Az eredmények gyorsan jelentkeztek: 3 hónap után abbahagytam a gyógyszerek szedését, mert minden orvosi és labor eredményem kiváló lett. Leadtam pár kilót, egészségesnek és könnyűnek éreztem magam, visszatért a régi energiám, életkedvem.
A kezdeti „saláta-evő” korszak után a nagy áttörés akkor történt, amikor elmentem egy nyers ételkészítő tanfolyamra. Itt kóstoltam először igazán finom és szép és illatos nyers fogásokat, például diófélékből készült nyers fasírtot, cukkíniből spagettit, gyümölcsökből palacsintát. Megtapasztaltam, hogy milyen fantasztikusak a természetes ízek, minden manipuláció nélkül, sütés, főzés nélkül!
Átvéve az ötleteket, azokat továbbgondolva, továbbfejlesztve sikerült már nekem is finom nyers ételeket készítenem, és azt vettem észre, hogy megnyílt előttem egy teljesen új világ. Itt nincsenek régi beidegződések, mindent ki lehet próbálni mindennel, új ételeket lehet kitalálni, új ötleteket lehet megvalósítani, a lehetőségek száma szinte végtelen. Szárnyalni kezdett a fantáziám, és sorban készítettem a finomabbnál finomabb ételeket. Elkezdtem írni a blogom, „Gitta nyersétel blog”-ját, majd jöttek a felkérések, előadásokat, ételkészítő tanfolyamokat tartottam, megjelent az első könyvem, majd rá egy évre a második, a harmadik, és idén, 2013-ban a negyedik.
A Nyersétel Akadémiát barátaimmal azért hoztuk létre, hogy az emberekkel megismertessük a természetes táplálkozás alapjait, jótékony hatásait, és az ízletes nyers ételeket. Szeretném, hogy minél több ember megtapasztalja, hogyan érezheti magát jobban az élő, nyers ételek fogyasztása által.