Bár a parlagfű még nem virágzik, a tavasszal sokak számára megkezdődik az allergia szezon. Számukra a helyes étrend sokat segíthet, hogy kicsit jobban érezzék magukat.
A keresztallergiát kiváltó anyagok kémiailag nagyon hasonlók az eredeti allergiát kiváltókhoz – Ezek között a szervezet nem tud különbséget tenni, s hasonló allergiás reakciót vált ki, mint az eredeti anyag esetében.
Keresztallergia miatt nem javasolt fogyasztani
- parlagfű allergiásnak: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, burgonya, kapor, kamilla, napraforgó, kivi, ánizs,
- fekete üröm allergia esetén: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, dinnye, uborka, bors, mustármag, majoranna, zeller
- nyírfapollen allergia esetén: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya
- fűpollenekre allergiásoknak: paradicsom, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó
- földimogyoró allergiásoknak: diófélék, búza, mák, mogyoró, szezámmag
Nem minden keresztallergén okoz mindenkinél panaszokat, ezeket ki kell tapasztalni. Ha tehát kiütést kapunk egyik-másik étel fogyasztása során, érdemes átgondolni, hogy keresztallergén okozhatja őket. Ha nincs panaszunk, nem kell száműzni minden olyan ételt, amely keresztallergén lehet, nyugodtan fogyaszthatjuk azokat.
A hisztamin nevű vegyület akkor szabadul fel, amikor az immunrendszer allergénnel találkozik, az allergiásokban túlteng, ezért a hisztamin tartalmú ételeket az allergiások mindenképp kerüljék.
Hisztamin-tartalmú ételek:
- halak, kaviár, csiga, kagyló
- érett sajtok
- alkoholok
- belsőségek, kolbász, füstölt húsok, sonka, szalámi
- bab, borsó, lencse, mák, paradicsom, savanyú káposzta, spenót, szója
- ananász, banán, dió, eper, narancs, olajos magvak
- egyebek: csokoládé, kakaó, fahéj, paprika, sörélesztő, tojás
Pékné Kovács Petra
a Balanced Lifestyle gyógynövény
és táplálkozástudományi szakértője