Klasszikus értelmezésben a böjt vallási szempontból jut először eszünkbe, mely Jézus 40 napos sivatagi elvonulását jelképezi. A böjti időszak hamvazószerdával indul és húsvét vasárnap reggelig tart, ez ugyanis a „hús vételének” napja, a szentelt sonka elfogyasztásával ér véget. Szó szerinti vonatkozásban a böjt lemondást jelent, tartózkodás valamely ételtől, italtól vagy tevékenységtől.
Régi öregjeink életüket szorosan összekapcsolták a természet ritmusával, nem véletlen, hogy még ma is sok mindenben hagyatkozunk a népi megfigyelésekre. Húsvét előtt 40 nappal lezárult a bálok, hangos mulatozások időszaka, a bőséges lakomákat, zsíros étkeket felváltotta a húsmentes étrend, a lecsendesedés és tisztulás, hogy felkészítsék szervezetüket a tavaszi, nyári fizikai igénybevételre.
Ma a Nagyböjtöt általában tavaszi méregtelenítő kúraként emlegetjük, eltérve kicsit a vallási vonaltól, több kúránál nem is mindig a hús elhagyása a legfőbb szempont. Ám azzal, hogy étkezésünkön (ha csak erre az időszakra is) változtatunk, mindenképpen segítünk a szervezetünknek ráhangolódni az újraéledésre, a tavasz érkezésére.
Fontosnak tartom, hogy a böjtnek, illetve a tavaszi méregtelenítő kúráknak nem csak fizikai, hanem mentális síkon is van hatása, hiszen felszabadítjuk szervezetünket és szellemünket a hideg hónapok és a bezártság terhe alól, életerővel, energiával töltjük fel és mentálisan is ráhangolódunk a „felmelegedésre”. A testi tisztulás, a könnyebb ételek fogyasztása mentesíti szervezetünket a folyamatos emésztéstől, így jelentős mennyiségű energiát tudunk fordítani a szellemi tevékenységekre.
Mindegy, hogy milyen fajta böjtöt vagy kúrát választunk, a lényeg, hogy készüljünk fel előtte egy kicsit! Ma már több csoport is működik, akikhez lehet csatlakozni, mi is csinálunk minden évben böjt programot, melyben a felkészítő nap után egy kis kézikönyvvel segítjük a résztvevőket a táplálkozás terén, tisztító módszerekkel, meditációs és lelki gyakorlatokkal párhuzamosan, mert ne felejtsük el, hogy az eredményes böjt mindig a hármas egységre hat, testi-lelki-szellemi tisztulást eredményez.
Ha egyedül állunk neki és például a klasszikus böjtnél maradunk, vagyis úgy döntünk, hogy elhagyjuk bizonyos időre a húst az étrendünkből, érdemes átgondolni előzetesen a bevásárló listát, húsmentes recepteket gyűjtögetni, mert ha felkészültek vagyunk, akkor kevésbé esünk kísértésbe, hogy idő vagy ötlet hiányában egy-egy napra „bűnözzünk”. Így a vállalásunk sikere is garantálható.
Minden kúra belépője egy előzetes pár napos méregtelenítés, salaktalanítás (korábbi cikkemben olvashatók méregtelenítési praktikák). Húsmentes böjt esetén csak a hal fogyasztása engedélyezett. Ha nincs hús az étrendünkben, oda kell figyelnünk a más forrásból származó fehérjebevitelre.
Dióhéjban néhány tudnivaló:
Fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk
- tojást
- tejtermékek közül kefirt, sajtokat, natúr joghurtot (a cukrozott, ízesített joghurtokat kerüljük)
- gabonafélékből iktassunk be az étkezésünkbe minél többször zabpelyhet, árpát, hajdinát, bulgurt, kölest
- minden nap fogyasszunk nyers zöldségből „mennyiséget” (ne csak díszítésnek a tányéron!)
Figyeljünk a szervezet lúgosítására a böjt teljes ideje alatt!
Amit kerüljünk:
- fehér lisztes pékáruk
- mirelit félkész vagy készételek
- cukrozott üdítők, gyümölcslevek
- olajok, zsiradékok közül csak olívaolajat használjunk
- lehetőleg kerüljük az alkoholt
- csökkentsük az édességeket (főleg a töltelékes, vajkrémes, fehér lisztes süteményeket)
- tésztafélékből hetente max. egyszer, az is durum lisztes tészta legyen
Bár a böjt célja nem kimondottan a fogyókúra, azért a 40 nap végére két-három kiló súlyveszteség várható. Ügyeljünk arra, hogy a húspótlás ne a szénhidrátok korlátlan fogyasztásával jelentkezzen! Általában a második-harmadik hét a legnehezebb időszak, ilyenkor hajlamosak vagyunk azt érezni, hogy hús nélkül nem megy, vagy nem lehet jól lakni. Ezért fontosak például a gabonák, egy zabkásás reggeli (vízzel leforrázva) egészen délig jóllakott érzést biztosít!
A böjt végeztével engedjünk pár napot a szervezetünknek egy lassú visszavezetésre. Szépen fokozatosan adagoljuk a húsféléket és az élesztős, lisztes termékeket. Javaslom, ne egy csülökpörkölttel kezdjük a húsvételi napot!
Ha komolyan vesszük és betartjuk az „szabályokat”, sok esetben egy ilyen 40 napos időszak megalapozhat egy életmódváltást is! Figyeljük testünk jelzéseit, az étkezések közben vagy után felmerülő érzeteket, és ha jobban esik a zöldköret vagy a saláta, akkor ne engedjük a szokásokat győzedelmeskedni, csak mert bizonyos ételeket eddig is krumplival ettünk…
Gottschall Kata
a Balanced Lifestyle
reflexológus szakértője